Udenrigsministeriet advarer: Tag ikke på unødvendige rejser til Norditalien

Ministeriet fraråder ikke-nødvendige rejser til fire regioner i Norditalien efter coronaudbrud.

Den nye rejsevejledning gælder rejser til regionerne Emilia-Romagna, Lombardiet, Piemonte og Veneto. Billedet her er fra Venedig, der ligger i Veneto-regionen. (Foto: © Andrea Pattaro, Scanpix)

Udenrigsministeriet fraråder nu alle ikke-nødvendige rejser til det nordlige Italien efter udbrud med coronavirus i området.

- Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til regionerne Emilia-Romagna, Lombardiet, Piemonte og Veneto ud fra et forsigtighedsprincip, da der er en stor stigning i antallet af smittede med coronavirus, lyder det i vejledningen.

Ifølge direktør for borgerservice, Erik Brøgger Rasmussen, skyldes ændringen i rejsevejledningen bekymring over det stigende antal smittede i området.

- Nu er antallet nået op på et niveau, hvor vurderingen er, vi ikke vil have flere danskere til at tage derned, fordi risikoen for, at de bliver smittet og dermed tager coronavirus med hjem til Danmark, er for stor, siger han.

Men hvad dækker det over, når I fraråder ikke-nødvendige rejser?

- Der er ikke en fast definition - det kan være forskelligt fra person til person, hvad man synes er nødvendigt eller ikke-nødvendigt, siger Erik Brøgger Rasmussen fra Udenrigsministeriet.

- Jeg kan jo ikke helt afvise, at der er nogen, der synes, at den årlige skiferie er en nødvendighed, og hvis det er deres vurdering, så vil de sige: 'Jamen, så tager jeg afsted alligevel'. Men for de fleste ville man nok mene, at turistrejser er noget, man ville vælge fra i denne situation, siger han og tilføjer:

- Vi kan ikke diktere, men vi kan gå ud og vejlede, og det er det, vi gør nu.

Udenrigsministeriet råder også borgere, der alligevel overvejer at rejse til de berørte området til at tjekke deres forsikring.

- Hvis du vælger at rejse til et land eller område, hvor vi fraråder ikke-nødvendige rejser, er det vigtigt, du sikrer dig, at din forsikring dækker, skriver Udenrigsministeriet.

Danskere, der allerede befinder sig i regionerne, og som ønsker at komme hjem før tid, bør kontakte deres rejsebureau eller flyselskab, forklarer Erik Brøgger Rasmussen.

Mens de opholder sig i området, bør de desuden være ekstra opmærksomme på at følge Sundhedsstyrelsens anbefaling om at vaske hænder ofte og undgå kontakt med personer, der har symptomer på forkølelse eller luftvejsinfektion, for at undgå smitte.

Flere danskere er i løbet af den sidste uge blevet testet positive for smitte med coronavirus, efter de har været på ferie i Norditalien.

I alt har fire danskere fået konstateret smitte med coronavirus. Alle fire tilfælde kan relateres til udbruddet i det nordlige Italien.

Derudover er der lige nu 122 danskere, som sidder i 14 dages hjemmekarantæne på grund af smitterisiko. 108 af dem har en relation til de fire smittede danskere.

Direktøren for Borgerservice kan ikke udelukke, at de i den nærmeste tid vil fraråde rejser til flere lande og regioner.

- De lande, vi har kig på lige nu, er de lande, hvor vi også i sidste uge var ude og ændre rejsevejledningen. Det drejer sig om Japan, Sydkorea, Iran og Singapore. Men det er klart, at billedet ændrer sig fra dag til dag hele verden rundt, Så vi sidder og kigger på et ret stort landkort og ret mange informationer, siger Erik Brøgger Rasmussen.