Udenrigsministeriet efter køkaos: Drop rejserne - også til Sverige

Det anbefales stadig kraftigt, at man går i karantæne i 14 dage efter et udlandsbesøg - også selvom det er nabolandet.

Danskere kan stadig uden problemer tage til Sverige, og i weekenden var der kø på Øresundsbroen, hvor flere skulle hjem til Danmark. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix) (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Danskerne har under coronakrisen uden problemer haft mulighed for at rejse til Sverige, da man hos vores naboer ikke har lukket for grænserne.

Men budskabet fra Udenrigsministeriet er klart: Bliv hjemme.

Det siger Erik Brøgger Rasmussen, direktør for Organisation og Borgerservice under Udenrigsministeriet, til Sydsvenskan. Til DR Nyheder uddyber han, at rejsevejledningen er den samme uanset, om der er tale om Sverige, Sydafrika eller Japan.

- Vi fraråder alle ikke nøvendige rejser, og beder danskerne om at blive hjemme, også selvom det kun er en kortvarig rejse. Det er der ingen forskel på, siger han.

Han tilføjer, at der stadig gælder en kraftig anbefaling om at gå i karantæne i 14 dage, når man har været i udlandet - også selvom det er en weekend eller dagstur til nabolandet.

- Vi opfordrer til, at man går i selvisolation i to uger, og det skal man også huske, hvis man tager til Sverige på en ikke nødvendig rejse, siger han.

Udenrigsministeriets generelle anbefaling er, at samtlige rejser frarådes. Den anbefaling gælder foreløbig til 31. maj.

Køkaos i weekenden

Meldingen om, at anbefalingerne også gælder Sverige, kommer efter, at der søndag var lange bilkøer på Øresundsbroen med folk, der skulle hjem fra Sverige.

Her gættede Jens Jespersen, der er ledende politiinspektør i Københavns Politi, på, at de lange køer primært skyldtes danskere, der havde benyttet Kristi himmelfartsdagene til en smuttur til Sverige eller Bornholm.

- I en sammenlignelig tidsperiode sidste søndag havde vi 3.400 køretøjer, mens vi i går havde cirka 9.000. Så det er en massiv mertrafik, sagde han til DR Nyheder i går.

De seneste uger har grænseåbningen vakt stor debat blandt de nordiske lande, fordi både Danmark, Finland og Norge har udtrykt bekymring for at åbne grænsen for svenske statsborgere på grund af antallet af døde og smittede i Sverige.

Flere af Folketingets partier mener, at man eksempelvis bør åbne for norske og tyske turister i første omgang og vente med de svenske.

Regeringen har indtil den 31. maj til at melde nyt ud om grænserne.