Udenrigsministeriet farver hele verdenskortet rødt og strammer indrejserestriktioner

Udenrigsministeriet fraråder nu samtlige rejser til udlandet.

- For hver dag, der går, bliver flere og flere danskere vaccineret. Vi kan se målstregen, og der er lys for enden af tunnelen. Men vi skal hjælpe hinanden med at holde dampen oppe, siger Jeppe Kofod på pressemødet. (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Udenrigsministeriet skærper nu rejsevejledningerne, så hele verdenskortet er rødt, som Sydafrika og Storbritannien har være den seneste tid.

Det betyder, at de nu fraråder alle rejser og ikke kun ikke-nødvendige rejser som hidtil.

- Overvejer man at rejse ud, så lad være.

Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod på et pressemøde. De nye rejsevejledninger gælder fra i dag til 17. januar.

Samtidig strammer de skruen kraftigt om de danske grænser, så det nu kræver både et anerkendelsesværdigt formål og en negativ coronatest fra seneste døgn for at komme ind for udlændinge. Danske statsborgere kan altid komme ind.

Helt lavpraktisk ændrer det, at verdenskortet går fra orange til rød, dog ikke det store. Ved begge farver fraråder Udenrigsministeriets Borgerservice rejsen, men i røde lande anbefaler de, at man søger professionel sikkerhedsrådgivning.

De danskere, der allerede er på rejse, behøver ikke at rejse hjem med det samme, og danskere, der bor i udlandet, behøver heller ikke tage hjem.

Færre anerkendelsesværdige formål

Hvad der gælder som et anerkendelsesværdigt formål bliver også strammet, så det nu kun gælder, hvis man for eksempel er den primære omsorgsperson for et mindreårigt barn, familie eller kæreste til en alvorligt syg eller er ægtefælle, familie eller kæreste til en person i Danmark.

Det oplyser justitsminister Nick Hækkerup på pressemødet.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) under dagens pressemøde. (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

De stramme indrejseregler gælder til at begynde med fra 10. januar til 17. januar og vil også indbefatte en strammere grænsekontrol.

- Man vil dog, hvis man har bopæl i grænselandet, stadig kunne rejse ind i Danmark, fortæller Nick Hækkerup. Det kræver dog en negativ coronatest, der maksimalt er 24 timer gammel.

Kræver coronatest for at flyve ind i Danmark

Der kommer til at gælde særregler for, hvis man vil flyve ind i Danmark. Også som dansk statsborger.

Transportminister Benny Engelbrecht siger nemlig, at alle, der rejser med fly til danske lufthavne, skal fremvise en negativ coronatest, inden man stiger ombord på flyet. Den regel gælder fra i morgen klokken 17 og kan medfølge straf, hvis den ikke overholdes.

- Der er mulighed for bøder eller fængsel i op til to år, fortæller Benny Engelbrecht.

Flyselskaberne får ansvaret for at sikre, at alle passagerer - også danske - har en frisk negativ test sammen med deres flybillet og boardingpass, hvis de skal mod Danmark.

- Man kan benytte sig af en kviktest, som er til stede i langt de fleste lufthavne, ligesom den er tilgængelig i Kastrup Lufthavn, siger Benny Engelbrecht.