Udenrigsministeriet føjer nu Belgien og Malta til listen over lande, hvor det frarådes at rejse til, hvis det ikke er nødvendigt.
Det oplyser Udenrigsministeriet.
Anbefalingen om at undgå rejser til Belgien og Malta skyldes stigende smittetal i de to lande. I Belgien er antallet af smittede med coronavirus per 100.000 indbyggere steget til 32,5 i løbet af den seneste uge. På Malta er der registreret 31,5 smittede per 100.000 indbyggere.
Udenrigsministeriets grænse for, hvornår ikke-nødvendige rejser frarådes, går ved 30 smittede per 100.000 indbyggere.
- Det er det, vi kalder 'lukkegrænsen' for lande i Europa, og derfor lukker vi dem ned, ligesom vi tidligere har lukket for andre lande, der har krydset den grænse, siger Erik Brøgger Rasmussen, direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice.
Når ikke-nødvendige rejser frarådes, bliver landet 'orange' hos ministeriet, og landet vil blive betragtet som et karantæneland.
- For dem, der er i Danmark og overvejer at tage afsted, fraråder vi ikke-nødvendige rejser. Det vil sige, at de bliver nødt til at vurdere, om det planlagte er nødvendigt.
- Til dem, der allerede er på ferie i Belgien eller Malta, siger vi, at de skal blive dernede og gøre deres ferie færdig. Men når du kommer tilbage, skal du blive testet, så vi er sikre på, at de ikke har taget smitte med tilbage, siger Erik Brøgger Rasmussen.
Han opfordrer til, at man beholder sit mundbind på gennem lufthavnen, hvor der er et testcenter, og også beholder mundbindet på i den kollektive trafik på vej hjem fra lufthavnen, hvis man kommer hjem fra et af de orange lande.
Artiklen fortsætter under kortet
Ministeriet fraråder i forvejen ikke-nødvendige rejser til Andorra, Bulgarien, Luxembourg, Rumænien og Spanien på grund af landenes smittetal.
Derudover frarådes rejser til Irland på grund af karantæneregler.
Fra på lørdag den 15. august gælder der også særlige regler for statsborgere fra Malta og Belgien, der vil rejse ind i Danmark, ligesom der er regler for statsborgere fra Andorra, Bulgarien, Rumænien og Spanien.
Reglerne betyder, at man skal have et såkaldt anerkendelsesværdigt formål med rejsen til Danmark.
Det kigger de danske myndigheder på
- •
Et af kriterierne for, om et land er åbent, er, at antallet af smittede skal være på under 20 per 100.000 indbyggere.
- •
Når et land er åbent, vil den kritiske grænse for, hvornår rejsevejledningerne igen bliver skærpet, være ved 30 smittetilfælde per 100.000 indbyggere målt over den seneste uge.
- •
Ud over antal smittede kigger de danske myndigheder også på testniveauet, og hvor stor en procentdel af de testede, som er positive. Maksimalt fem procent af de testede må være positive.