Udenrigsministeriet henter danskere hjem fra Marokko

Tre ekstraordinære fly skal i morgen hente danskere hjem.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har været i kontakt med sin marokkanske kollega for at finde en løsning på de strandede danskere. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Tre ekstraordinære flyafgange fra Marrakech til København skal i morgen hjælpe de danskere hjem, der på grund af corona-nedlukningen risikerer at strande i Marokko. Det fortæller udenrigsminister Jeppe Kofod.

Det er Udenrigsministeriet, der i samarbejde med rejsebranchen har chartret flyene.

- De er vigtigt, at der nu bliver åbnet for, at man kan rejse hjem, og at danskerne hurtigst muligt sørger for at booke deres hjembillet. Med de tre fly så burde der være kapacitet nok til at få de danskere, der gerne vil hjem, hjem, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Der vil snarest komme besked ud blandt andet via Udenrigsministeriets danskerliste og hjemmeside om, hvordan man booker billetterne. For to dage siden oplyste ministeriet, at over 1.000 danskere befandt sig i Marokko.

Et stort antal danskere på rejse i verden risikerer ikke at kunne komme hjem, efter at mange lande har lukket grænser og flytrafik ned på grund af spredningen af corona-virus.

- Jeg forstår udmærket, at folk rundt omkring i verden er frustrerede, men selvom man er strandet kortere eller længere tid, så er det vigtigt at understrege, at man er ikke efterladt, og at man ikke er glemt. Vi knokler for at finde løsninger, siger Jeppe Kofod.

'Bliv ved med at prøve'

Mange rejsende har i løbet af de seneste dage forgæves forsøgt at komme igennem til Udenrigsministeriets Borgerservice for at få klart svar på, hvad der gælder i lige netop deres område.

- Som sagt jeg forstår fuldt ud folks frustrationer og bekymringer. Det kan være svært at komme igennem. Der er ofte dårlig telefon- og netforbindelse ude i verden, men bliv ved med at prøve på telefon, på mail, på ambassader. Vi har målrettet alle vores ressourcer for at hjælpe danskere, der er derude, siger udenrigsministeren.

Udenrigsministeriet har i forbindelse med corona-krisen opfordret danskere i udlandet til at registrere sig på Borgerservices såkaldte danskerliste.

I morges var 88.900 rejsende og knap 22.000 fastboende i udlandet tilmeldt listen. En mindre liste på godt 1.000 personer er folk, der har brug for mere akut hjælp til at komme hjem.

Et af det steder, hvor folk har haft udsigt til at strande, er Filippinerne, der har lukket ned for offentlig transport.

- Jeg har i dag talt med den filippinske udenrigsminister, der siger, at turister kan rejse hjem til Europa og Danmark. Det har han lovet mig, og visum og hotel er også noget, vi samarbejder med dem om at sikre, hvis man strander derude, at det skal komme i orden, fortæller Jeppe Kofod.

Man arbejder blandt andet for at sikre, at der er hoteller, der er åbne, hvis danskere skulle ende med ikke at kunne komme hjem lige foreløbigt. Ministeriet har oprettet tre særlige task forces med hotlines for rejsende i Marokko, Asien og Latinamerika, hvor det især er i Ecuador og Peru, at folk befinder sig.

- Det er noget, vi arbejder benhårdt på at finde løsninger på. Men det er klart, at vi ser flyselskaber indstille deres fly, og jeg kan godt forstå, at man er frustreret derude, og vi arbejder benhårdt på at finde løsninger, siger ministeren og gentager:

- Man er ikke efterladt. Man er ikke glemt.