Udenrigsministeriet kommer ikke og henter coronasmittede danskere hjem fra ferien

Man må ikke glemme de gode corona-vaner, bare fordi man er taget på ferie, understreger Borgerservice.

Otte procent af de seneste syv dages smittetilfælde formodes at være personer, der har taget coronavirus med hjem fra Spanien.

Det viser nye tal fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som er baseret på, hvad de smittede fortæller smitteopsporingen, når de kommer hjem og får en positiv test.

Det overrasker ikke Erik Brøgger Rasmussen, direktøren for Borgerservice i Udenrigsministeriet, da mange danskere rejser til Spanien i sommermånederne, og smittetrykket er højt i Spanien i øjeblikket.

Tallene viser dog tydeligt, at man skal holde fast i de gode vaner, som vi har tilegnet os herhjemme det seneste halvandet år.

Ellers kan man ende med at bytte strandturen og sightseeing ud med isolation på karantænehotel i Spanien.

- Man skal have med i planerne, at de fleste lande vil sende en i isolation, hvis man bliver smittet, så man ikke kan flyve, siger Erik Brøgger Rasmussen.

Han slår fast, at man ikke har planer om at indføre rejserestriktioner til Spanien eller andre EU-lande resten af sommeren - medmindre der dukker en ny coronavariant op, som vi ikke har herhjemme.

Strandet på ferien

Hvis man ender med at blive smittet med coronavirus på sin ferie, så er der ikke meget, Udenrigsministeriets Borgerservice kan gøre, fortæller Erik Brøgger Rasmussen.

- De fleste, der ringer til os, er overraskede over, at de skal i isolation og ikke kan komme hjem. Vi kan ikke hente folk hjem, fordi de sidder på et karantænehotel, og vi kan heller ikke sørge for, at de får bedre betjening.

Ifølge ham får de mange forskellige henvendelser fra danskere, som på den ene eller anden måde er strandet på ferien grundet en positiv coronatest.

- For de fleste er det bare forstyrrende, fordi de var på ferie og lige havde det så godt. Andre siger, de skal hjem og passe deres arbejde, hvad med min flyforbindelse, det koster penge, hvem betaler hotellet? Der må vi må henvise til forsikrings- eller rejseselskabet.

I de seneste rejsevejledninger er størstedelen af Spanien gult, hvilket betyder, at man skal være ekstra forsigtig. Rejsevejledningerne opdateres som altid i dag fredag klokken 16.

Derudover skal man testet, inden for 24 timer efter hjemkomst til Danmark, hvis ikke man er færdigvaccineret eller tidligere smittet.

- Og der opfordrer vi til, at det er en PCR-test, så vi med det samme kan finde ud af, om man er smittet med en coronavariant som for eksempel delta, siger Erik Brøgger Rasmussen.

Facebook
Twitter