Udenrigsministeriet kommer snart til at bede alle blive hjemme: Smittetal går 'fuldstændig bananas'

Myndigheder vil snart fraråde alt unødvendig udrejse - måske allerede i morgen.

Direktør for Borgerservice i Udenrigsministeriet, Erik Brøgger, forventer at hele verden snart "bliver orange". (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Det går den forkerte vej med smitten i det meste af Europa. Derfor kan Danmark meget snart være tilbage til situationen fra marts, hvor Udenrigsministeriet frarådede alle unødvendige rejser til hele verden.

Sådan lyder det fra Erik Brøgger, der er direktør for Borgerservice i Udenrigsministeriet.

- Vi kan meget snart - måske i morgen - komme i en situation, som vi havde 13. marts, hvor hele verden er orange, siger Erik Brøgger på et pressemøde om coronasituationen i dag.

- Det vil sige, at vi kommer til at bede alle danskere om at blive hjemme. Vi er meget tæt på den situation.

Langt over grænsen

De danske myndigheder fraråder rejser til et land, hvis der er over 30 nye smittetilfælde om ugen per 100.000 indbyggere. Men mange steder står det langt værre til.

Ifølge Erik Brøgger er smittetallene i Tjekkiet og Belgien i øjeblikket henholdsvist cirka 20 og 15 gange for høje til, at der kan åbnes for rejser igen. Holland og Frankrigs smittetal er 10 gange for høje.

- Og det er kun nogle få uger siden, vi lukkede ned for rejser til de lande, og lige pludseligt er de her smittetal gået fuldstændig bananas. De ligger virkelig højt, siger Erik Brøgger.

De danske ambassader fortæller desuden om, hvordan flere landes sundhedsvæsener begynder at blive alvorligt pressede.

- Belgien har i øjeblikket et estimat, der hedder, at vi når kapacitetsniveauet for sundhedsvæsenet i medio november. Det er altså om få uger fra nu af.

I øjeblikket fraråder Udenrigsministeriet rejser til stort set hele verden med undtagelse af Cypern, Grækenland, dele af Sverige samt Tyskland og Norge - for de to sidstnævnte er der dog visse krav om karantæne ved ankomst. Men det kan altså ændre sig i morgen.

For at et land igen skal åbne, skal der være under 20 smittede per 100.000 om ugen.

Udenrigsministeriet opdaterer rejsevejledningen hver torsdag.

Facebook
Twitter