Hvis der er noget, der kan få folk til tasterne, så er det spørgsmålet om, hvorvidt det fortsat skal være muligt at sidde på et et fortov med et glas vin i hånden til midnat i København.
Et snævert flertal i Borgerrepræsentationen i København vil nemlig indskrænke udeserveringen på barer, caféer og restauranter fra midnat til klokken 22 på hverdage i størstedelen af kommunen.
I dag er sidste chance for at give sin mening til kende. Men over 1.500 personer har allerede lagt vejen forbi Københavns Kommunes hjemmeside for at indsende et høringssvar. Og det er flere svar, end nogen anden høring har fået i år. Det forslag, der har fået næstflest svar, er høringen om M5-metrolinjens miljøkonsekvenser, hvor 39 personer har skrevet et høringssvar.
En af dem, der har valgt at give sit besyv med, er Rasmus Graakjær, som bor i Indre By sammen med sin familie. Han mener, at det vil være en god idé at bede gæster på restauranter og barer om at rykke indenfor, når klokken slår 22.
- Man oplever, at der er rigtigt mange rigtig fulde mennesker, der ikke tænker sig så meget om, når de passerer. Så jeg synes, at det er rigtigt godt at få sat en lille tidsbegrænsning på, siger han.
I den helt anden lejr står en af hans naboer.
- Jeg har haft nogle af mine mest mindeværdige øjeblikke på lyse sommeraftener med mine venner og et glas vin i hånden. Den fællesskabsfølelse af at tage ud sammen tror jeg, at man kommer til at miste med det her forslag, siger Malte Klarskov, der også bor i Indre By.
Kampen mellem beboere og barer
Nogle andre, der har sendt et høringssvar til Københavns Kommune, er brancheorganisationen Danmarks Restauranter og Caféer.
Det vil ifølge organisationen være katastrofalt for hovedstadens kulturliv, hvis udeserveringen på cafeer og restauranter bliver indskrænket.
- Vi mener simpelthen, at det her forslag er en afvikling frem for en udvikling af hovedstaden. Der er virkelig mange, der har kæmpet for et levende København, siger Freja Brandhøj, der er politisk direktør i brancheorganisationen.
Gøje Rostrup er formand for Beboerforeningen for Indre Nørrebro, som blev stiftet netop for at begrænse de problemer, som de oplever, at der følger med, når man er nabo til værtshuse og serveringssteder. Hun mener ikke, at det kan passe, at man skal være tvunget til at flytte, fordi man ikke bryder sig om støj i byens gader.
- Mange af os har jo boet her i årtier og har oplevet, hvordan larmen har invaderet os, siger beboerformanden, der også har sendt et høringssvar på vegne af beboerne.
Uenighed i Indre By
Tilbage i Indre By er de to naboer uenige om, hvorvidt det ville have en effekt, hvis restauranter, caféer og barer pakker de udendørs borde og stole sammen klokken 22 fra søndag til torsdag.
Rasmus Graakjær har oplevet flere nabofamilier flytte væk fra det centrale København, fordi festmiljøet er for indgribende i hverdagen. Han frygter, at flere vil følge trop og dermed skabe en meget ensformig beboersammensætning.
- Der skal gøres noget, hvis ikke hele Indre By skal være forældrekøb og ferielejligheder, siger han.
Men problematikken omkring støj og skidt i gaden bliver ikke løst ved færre timers udeserveringer i hverdagen, mener hans nabo.
- Jeg synes ikke, at begrænsning af udeservering kommer til at adressere problematikken omkring støj og utrygge oplevelser i nattelivet. Jeg synes, at det kommer til at begrænse lidt af friheden i stedet, siger han.
Alle høringssvarene bliver sendt videre til politikerne i Teknik- og miljøudvalget, der skal tage stilling til, hvordan de endelige regler for udeservering skal se ud i fremtiden.
Det er Socialdemokratiet, SF, Konservative og Alternativet, der har sendt forslaget i høring. Fra Alternativet lyder det dog, at de først vil tage stilling til, hvor de står, når de har læst høringssvarene.
Man kan indtil midnat sende et høringssvar til København Kommune på blivhoert.kk.dk.