Udflytning af statslige arbejdspladser kan koste milliarder

Udflytningen af 3900 statslige job vil koste mellem 1,95 og 4,3 milliarder kroner, viser erfaringer.

Erhvervsminister Troels Lund Poulsen var onsdag i samråd om netop udflytningen af statslige arbejdspladser til provinsen. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Med "Danmarkshistoriens største udflytning af statslige arbejdspladser" har regeringen besluttet, at 3900 arbejdspladser ved udgangen af 2017 skal være udflyttet fra København til 38 danske byer.

Men prisen for den manøvre kan vise sig en hel del højere, end de 400 millioner kroner regeringen foreløbigt har afsat for 2016.

I et notat, som DR har fået aktindsigt i, skriver Moderniseringsstyrelsen, at erfaringer fra Sverige, Danmark og Norge viser, at omkostningerne vil variere mellem en halv og en hel million kroner per arbejdsplads.

Det sender en samlet regning på mellem 1,95 og 4,3 milliarder kroner til regeringen - mindst fem gange mere end de cirka 100.000 kroner per arbejdsplads, som der foreløbigt er budgetteret med.

Maks en fjerdedel flyttede med

Notatet viser også skiftende succes med at få medarbejdere til at rykke med styrelserne til provinsen.

Moderniseringsstyrelsen skriver i notatet, at "erfaringer fra udflytning af statslige arbejdspladser i Danmark, Norge og Sverige viser, at medflytningsfrekvensen har varieret mellem én og 25 procent."

Erfaringerne fra Norge viser desuden, at incitamenter som løn, karrierefremme, medarbejdergoder og øget fleksibilitet ikke kunne påvises at have betydning for at mindske medarbejderfrafaldet på sigt - men de kunne dog fastholde nogle kompetencer i flytningsperioden.

  • Erfaringerne:

  • Danmark: I forbindelse med Sikkerhedsstyrelsens etablering i Esbjerg blev der på Finansloven 2004 bevilget en reserve over to år på 40 millioner kroner, det vil sige 500.000 kroner per arbejdsplads.

  • Sverige: Den svenske rigsrevision opgjorde i 2009 udgifterne til udflytning af statslige arbejdspladser fra 2005-2008 i størrelsesordenen 280 millioner svenske kroner (225 millioner kroner). Det giver en omkostning per medarbejder på 1,1 millioner svenske kroner - eller 900.000 danske kroner.

  • Norge: I forbindelse med udflytning af syv statslige institutioner er omkostningerne opgjort til at være mellem 650.000 til 1,4 mio norske kroner per arbejdsplads - eller 500.000 - 1,1 millioner kroner.

FacebookTwitter