Udkast til Redningsfond: Vil investere milliarder i 10 kæmpe svineproduktioner

Regeringen har endnu ikke fremlagt den længeventede redningsfond til landbruget, men et udkast, DR har fået indsigt i, viser, at der blandt andet har været planer om at bruge alle pengene på at skabe 10 store svinefarme.

Der har været tanker om at bruge hele landbrugets redningsfond på at bygge 10 nye, storskala svinefarme, viser udkast fra Vækstfonden, DR har fået indsigt i. (Foto: Allan Ødegaard © DR)

Invester hele regeringens længe ventede redningsfond til landbruget - også kaldet Dansk Landbrugskapital - i at bygge 10 enorme svineenheder, som tilsammen skal kunne producere 1,6 millioner slagtesvin om året.

Sådan lyder forslaget i en forretningsmodel fra statens vækstfond dateret i april, som DR har fået indsigt i.

Forretningsplanen er de første konkrete informationer, der er sluppet ud om, hvad den redningsfond på to milliarder kroner til landbruget, som blev lanceret under den tidligere regering i foråret 2015, kan komme til at indeholde.

Medicinfri svin skal lokke investorer

Papirerne beskriver en helt ny forretningsmodel, hvor halvdelen af slagtesvinene på 10 nye farme skal være medicinfri, og det er der en god grund til, forklarer en af de fem fagfolk med erfaring inden for svineproduktion i blandt andet Østeuropa, som har udarbejdet planen for Vækstfonden.

- Alt det her med medicinfri opvækst er noget, vi fornemmer, at markedet er ved at være villige til at betale en merpris for, siger Jytte Rosenmaj, formand for foreningen Danish Farmers Abroad.

Og netop et større afkast end for den konventionelle svineproduktion er nødvendigt for, at man kan lokke pensionskasserne til at sætte deres medlemmers penge i en fond til investeringer i landbruget, forklarer Jytte Rosenmaj.

- Vi bliver nødt til at tænke på, at der skal være noget indtjening, for at nogen vil løbe en risiko, siger hun.

Ifølge papirerne fra Vækstfonden skal staten investere 500 millioner kroner i de nye farme, pensionskasserne skal levere halvanden milliard kroner, og så skal der desuden optages et lån på yderligere tre milliarder kroner.

Om idéen om de 10 store svinefarme bliver til virkelighed er endnu uklart, og hverken Vækstfonden eller erhvervs- og vækstminister, Troels Lund Poulsen (V), ønsker at uddybe planerne, inden betingelserne for den endelige fond er klar.

Ekspert: God idé, men redder ikke noget

Den konkrete lancering af redningplanken på to milliarder kroner til dansk landbrug er siden foråret 2015 udskudt gentagne gange - ifølge DR's oplysninger fordi pensionskasserne tøver med at investere i landbruget, som man lige nu ikke ser som det bedste sted at forrente danskernes pensionsopsparinger.

Men ifølge Henning Otte Hansen, seniorrådgiver i fødevareøkonomi på Københavns Universitet, kan planen om at lave 10 svinefarme faktisk være en god forretning, hvis den bliver til virkelighed.

- Hvis der er en garanti for, at vi kan afsætte de her svin til en merpris, så tror jeg faktisk, at det er en god mulighed, siger han.

Men den hjælper ikke umiddelbart de mange landmænd, som kæmper med høj gæld og lave fødevarepriser.

- Det vil ikke gavne landbruget bredt. Det vil kun gavne nogle få udvalgte. Det vil ikke gavne den enkelte, menige landmand, overhovedet, og det er også svært at begrænse landbrugets gæld på den her måde, siger Henning Otte Hansen

I lighed med Vækstfonden og Erhvervs- og Vækstministeren har landbrugets interesseorganisation, Landbrug og Fødevarer, afvist at stille op til interview.