Udlændingeservice afviste ansøgere

Udlændingeservice nægtede at modtage ansøgninger om familiesammenføring. Først da ansøgernes advokater rykkede ud, skete der noget.

Der blev givet vidt forskellige meldinger fra de ansatte hos Udlændingeservice. (Foto: Torben Åndahl © Scanpix)

Ikke alene har medarbejderne i Udlændingeservice rådgivet forkert og mangelfuldt om reglerne for familiesammenføring. De har også forhindret ansøgere i at aflevere deres ansøgninger.

Flere udlændingeadvokater fortæller, at ansatte har afvist at tage imod ansøgningerne, når klienter ville aflevere dem i skranken i Ryesgade i København.

- Når mine klienter ville aflevere deres ansøgninger, sagde medarbejderne, at de ikke var berettiget til at modtage ansøgningerne, fordi de skal indgives i ægtefællens hjemland. Men det er ikke rigtigt. De skal tage imod dem, siger advokat Jytte Lindegaard til Ritzau.

Advokater rykker ud

Samme oplevelser kan tidligere leder af Dokumentations- og Rådgivningscenter mod Racediskrimination (DRC), Niels Erik Hansen, berette om. Blandt DRC's klienter var flere par, der havde boet og arbejdet i Sverige efter EU-reglerne.

- De blev afvist, selv om de både havde lønsedler og opholdstilladelser med fra Sverige, siger Niels Erik Hansen.

Udlændingeservices afvisning fik for et par år siden DRC til at have en udrykningsservice af advokater, der kunne rykke ud og hjælpe ansøgerne med at få Udlændingeservice til at modtage ansøgningerne.

Praksis ændret

Jytte Lindegaard ringede flere gange til Udlændingeservice for at få klar besked om, hvorvidt hendes klienter kunne aflevere deres ansøgning eller ej.

- En sagde nej, mens en anden sagde ja. Når ansøgerne så tog ud til Udlændingeservice, blev de afvist, og flere gange måtte jeg selv tage derud. Først når jeg mødte op, tog de imod ansøgningen, siger Jytte Lindegaard.

Først efter, at advokaterne gentagne gange havde klaget til ledelsen i Udlændingeservice over medarbejdernes afvisninger, blev praksis ændret.

Ombudsmanden har besluttet at undersøge praksis i Udlændingeservice, efter at det er kommet frem, at sagsbehandlere i årevis har vildledt borgere om reglerne for familiesammenføring.

R: Systematisk omgåelse

Udlændingeservices forvaltning minder om en systematisk omgåelse af reglerne, siger De Radikale.

- Når historierne bliver ved med at dukke op, er det svært ikke at opfatte det som systematisk, siger partiets integrationsordfører, Morten Østergaard.

Han opfordrer derfor ombudsmanden til også at undersøge, hvem der har besluttet, at ansøgningerne skulle afvises.

- Er det i virkeligheden et udtryk for, at man politisk har haft et ønske om, at reglerne skulle bruges så lidt som muligt. Det vil vi rigtig gerne have svar på, og derfor håber vi, at ombudsmanden tager det hele med, siger han.