Udlændingestyrelsen sender breve om udvisning til børn på flugt: 'Det er rystende'

I DR-dokumentaren 'På flugt fra Danmark' ser man, hvordan en 12-årig syrisk flygtning får besked om at forlade Danmark med advarsler om tvangsudsendelse.

12-årige Ghazal har modtaget flere breve, hvori der står, at hun skal sendes hjem. Det kan ifølge Dansk Flygtningehjælp have en voldsom effekt på børn, der er flygtet fra deres hjemlande.

I Sønder Omme er Ghazal ved at rede sit lange, mørke hår. Morgenmaden bliver hældt op i en skål. Cykelhjelmen spændes, og den 12-årige pige træder i pedalerne hen mod skolen, mens resten af familien møder ind på job.

De er en familie på fem. Fire af familiemedlemmerne bor sammen i eget hus. Mor, far, søn og datter. Det femte familiemedlem – den ældste søn – er flyttet hjemmefra. Alle på nær familiens yngste datter har fast arbejde på Sanistål i Billund.

Fælles for dem er, at de er syriske flygtninge, der frygter at blive sendt tilbage til deres hjemland.

Familien flygtede til Danmark, hvor Ghazal de sidste otte år har lært dansk og er glad for at gå i skole i Sønder Omme.

- Jeg går i skole, og jeg har mange venner, og jeg håber, vi bliver i Danmark, siger 12-årige Ghazal Sbinati.

Du kan høre Ghazal læse et af brevene fra Udlændingestyrelsen op i videoen.

Uønsket og tvangsudsendt

Undervejs i sagsbehandlingen af familiens opholdstilladelse har Udlændingestyrelsen sendt breve til den 12-årige pige med besked om, at hun skal rejse tilbage til Syrien. Og det er formuleringerne i brevene, der ryster Dansk Flygtningehjælp.

I et af brevene, som er sendt direkte til Ghazal, står der: 'Afgørelse om forlængelse af udrejsefrist. Vi gør opmærksom på, at såfremt du ikke udrejser frivilligt, kan du udsendes tvangsmæssigt til Syrien'.

Hun får også at vide, at hun risikerer indrejseforbud i alle EU- og Schengenlande og vil blive indberettet som uønsket, hvis ikke hun rejser frivilligt.

DR har bedt Udlændingestyrelsen om en opgørelse over, hvor mange børn og unge, der ligesom Ghazal modtager breve med advarsler om tvangsudsendelse, indrejseforbud og indberetninger med status som uønsket.

Men DR kan ikke få udleveret data – ifølge Udlændingestyrelsen fordi det ikke er muligt at trække statistik på oplysningerne. Det vil kræve en manuel gennemgang af sagerne.

Ghazals mor, Samira Sbinati, forsøger at skåne sin datter, når brevene lander i postkassen.

- Jeg tænker, at det er voldsomt at henvende sig sådan til børn. Og jeg prøver at sige til Ghazal, at det, de truer med, ikke kommer til at ske. Vi håber, de giver os en chance, siger Samira Sbinati i DR-dokumentaren 'På flugt fra Danmark'.

Normal praksis

Til DR oplyser Udlændingestyrelsen, at det er almindelig praksis at sende breve til familiesammenførte personer – det gælder uanset personens alder. For børn under 15 år sendes brevene per post.

- Det er for så vidt i orden, hvis de skriver til voksne, at sådan her er retsstillingen. Børn er en anden sag, siger asylchef Eva Singer fra Dansk Flygtningehjælp.

Ifølge hende skal brevene også ses i lyset af, at Udlændingestyrelsen fratager opholdstilladelser, hvor man ved, at man ikke kan udsende ved tvang, fordi Danmark ikke har nogen udsendelsesaftale med Syrien.

- Hvorfor så bruge de ord om tvangsudsendelse i brevene? I stedet burde Udlændingestyrelsen vente med at behandle sagerne, indtil de reelt ved, at de kan udsende ved tvang, siger Eva Singer.

- Når man adresserer et brev direkte til barnet, og skriver, at de kan blive udsendt med tvang til Syrien, hvis ikke de rejser selv, så er det jo en helt anden måde, myndighederne taler til barnet på, og truer dem, med hvad de risikerer. Det mener jeg, er rystende, lyder det fra Eva Singer.

Hør noget af asylchef Eva Singers kritik i videoen.

Overvejer praksis

Efter DR har forelagt Udlændingestyrelsen kritikken fra Dansk Flygtningehjælp, svarer de i en kort mail, at de er ved at overveje deres praksis.

- Udlændingestyrelsen kan oplyse, at vi aktuelt er i overvejelser om praksis vedrørende formidling af vores afgørelser til mindreårige børn.

I Sønder Omme håber Ghazal, at hun kan få lov at blive i Danmark. I det hus, hun kender som hjem. Og i skolen med de børn, hun kender som sine venner.

Det er kun Danmark og Ungarn, der vurderer, at det er trygt for syriske flygtninge at blive sendt tilbage. I resten af Europa fastholder regeringerne, at Syrien fortsat er et krigshærget land.

I september 2022 fik familien forlænget deres opholdstilladelse i to år af Flygtningenævnet. Mandag den 14. november sender DR dokumentaren ’På flugt fra Danmark’. Dokumentaren kan også ses på DRTV.