Udleveringsbegæret iraner: Vi er klar til de danske domstole

Yaqoub Al Tostari stoler ikke på det iranske retssystem, men lader sig gerne prøve i det danske.

Yaqoub Al Tostari mener godt, at man kan sympatisere med en terrorhandling uden at tilskynde til terror.

Efter anklager om terrorforbindelser og udleveringskrav tager en gruppe iranere i Danmark nu til genmæle.

Gruppen Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA) er af det iranske styre blevet beskyldt for at stå bag et angreb på en militærparade, som lørdag kostede mindst 25 mennesker livet. Iran betegner angrebet som et terrorangreb.

Gruppen ASMLA har en afdeling i Danmark, og Irans ambassade har krævet, at gruppens herboende medlemmer bliver udleveret til Iran, så de kan retsforsfølges dér.

En af dem, som efter eget udsagn er på listen over dem, som Iran gerne ser udleveret, er Yaqoub Al Tostari. Han er formand for ASMLA i Danmark, og har tidligere kaldt angrebet på militærparaden for "heltemodigt".

Stoler på det danske system

Alligevel mener han ikke, at man kan holde den danske gruppe ansvarlig for angrebet.

- Alt det, vi laver her i Danmark, er lovligt. Vi er den politiske og mediemæssige del af ASMLA, og det, vi laver, er fuldstændig ifølge de danske og europæiske love, siger han.

Han forklarer, at den danske gruppe arbejder for den samme sag som den gruppe, der er mistænkt for at stå bag angrebet Teheran i lørdags, nemlig uafhængighed for området omkring byen Ahvaz i Iran.

Ifølge Yaqoub Al Tostari er det i virkeligheden det iranske styre, der er terroristerne. Og det er han klar til at bevise ved en dansk domstol.

- Vi stoler ikke på det iranske retssystem, men vi stoler på det danske retssystem, og vil meget gerne komme med alle de kommentarer, vi har. Men vi kræver også, at Iran kommer med de kommentarer, de har. Så ser vi, hvem der er terroristen, siger han og fortsætter:

- Det er helt sikkert, at vi har dokumentation nok til at bevise, hvor meget kriminalitet og terrorisme, Iran har begået mod vores folk, og vi er klar til, at domstolene her kommer med deres kommentar.

Især retter ASMLA deres vrede mod Irans Revolutionsgarde, fortæller Yaqoub Al Tostari.

- Vi siger altid, at vores folk og vores befolkning har ret til at forsvare sig selv mod Irans Revolutionsgarde, som er en terrororganisation, siger han.

DF kræver fængsling

Irans ambassadør i Danmark, Morteza Moradian, udtalte tidligere i dag, at Iran allerede i 2010 anmodede Danmark om at få udleveret "personer fra disse grupper".

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) udtalte i den forbindelse, at de danske myndigheder dengang indgik i dialog med Iran, men ikke fandt anledning til at sætte hårdere ind mod gruppen.

Han oplyser samtidig, at de danske myndigheder er i gang med at undersøge de aktuelle terroranklager mod ASMLA.

Dansk Folkeparti kræver derimod handling med det samme og vil have Yaqoub Al Tostari anholdt og afhørt af politiet øjeblikkeligt.

- Vi har haft en tilståelse fra en person, der bor i Danmark om, at han tilhører samme bevægelse, som stod bag terrorangrebet. Personen bør anholdes af politiet. Så må han gennemgå et forhør, siger Søren Espersen, som er Dansk Folkepartis udenrigsordfører og formand for Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget

Yaqoub Al Tostari er ikke formandens rigtige navn, men et navn han bruger i ASMLA-sammenhænge, og derfor også her.