Udløste kæmpe politiaktion: Stak af fra politiet på grund af hash og manglende kørekort

En af de efterlyste fra fredagens politiaktion kontaktede selv politiet via sin advokat.

Politiet efterlyste en sort Volvo lidt efter klokken 14.00 fredag eftermiddag. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

En helt ung mand blev fredag en af hovedpersonerne i den store politiaktion, der omfattede store dele af landet.

Manden var en af passagererne i den Volvo, som politiet efterlyste fredag eftermiddag, efter den udviste mistænkelig adfærd i nærheden af en eller flere personer, som er udsat for en konkret trussel. Det udviklede sig til, at den 19-20-årige stak af fra politiet sammen med de andre i Volvoen.

Det fortæller hans advokat nu til DR Nyheder.

- Mit indtryk er, at han og nogle andre havde røget hash, og at de ikke havde kørekort. Min klient har tidligere været i kontakt med politiet og ville det ikke igen, og derfor kørte de fra politiet, siger advokat Asser Gregersen fra firmaet Rosenkilde og Gregersen.

Politiet oplyste lørdag, at der ikke var en forbindelse mellem Volvoen og den konkrete trussel.

Senere på dagen kom det så frem hos TV2, at manden selv meldte sig til politiet via sin advokat. Det bekræfter hans advokat nu over for DR Nyheder.

- Han ringer til mig i går eftermiddags, fordi han har set i BT, at politiet jagtede nogen, der havde den her bil. Han vidste godt, at politiet jagtede ham, men han vidste ikke, at det var en del af den her større operation, siger Asser Gregersen.

Han fortæller, at hele situationen i første omgang opstod og senere eskalerede voldsomt, fordi hans klient og de andre i Volvoen tilfældigvis støder sammen med betjentene, der er ude ved den konkrete trussel.

Efter samtalen med klienten kontakter Asser Gregersen politiet og fortæller, at hans klient og de andre passagerer har efterladt bilen mellem Holbæk og Roskilde, hvorefter politiet efter Asser Gregersens indtryk tager ud og undersøger den med det samme.

Ikke en af de anholdte

Asser Gregersen har tidligere repræsenteret den 19-20-årige i en sag, som klienten blev frikendt i, og derfor tog manden igen fat på Asser Gregersen, da han pludselig befandt sig midt i den store politioperation fredag.

Efter manden havde forladt Volvoen mellem Holbæk og Roskilde, tog han videre til et sted, hvor politiet ikke kunne finde ham, og hvor han stadig befinder sig omkring klokken 20.00 lørdag aften.

Politiet har derfor ikke haft fysisk fat i ham endnu, og han er derfor heller ikke en af de to mænd, der har været anholdt i sagen, oplyser Asser Gregersen.

- Min klient har været på fri fod igennem hele forløbet, siger han.

Årsagen til, at manden skjulte sig, skal findes i den store operation fra politiets side.

- Når man ser politiet med maskinpistoler, så kan man godt forstå, at han bliver bange, siger Asser Gregersen.

Har talt i telefon med politiet

Ved Københavns Politis pressemøde lørdag kaldte chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov personerne i Volvoen for "verdens mest uheldige kriminelle". Og det er Asser Gregersen enig i.

- Det er nok meget beskrivende for den rolle, min klient har, siger han.

Politiet har i løbet af fredag aften haft kontakt med den 19-20-årige og afhørt ham kort via telefon. Hans advokat forventer nu, at han skal igennem en rigtig afhøring i løbet af det næste døgn.

Asser Gregersen oplyser desuden, at politiet ikke længere mistænker hans klient for anden kriminalitet end at være kommet i besiddelse af et køretøj på ulovlig vis, altså formentlig via hæleri.

- Mit indtryk er i hvert fald, at deres trusselsvurdering er mere afdæmpet nu, siger han.

Fik Danmark til at gå i stå

Hele politiaktionen startede fredag eftermiddag lidt efter klokken 14.00, da politiet meldte ud, at man ledte efter en svensk indregistreret Volvo V90, hvor der angiveligt skulle være tre personer i, der blev sat i forbindelse med 'alvorlig kriminalitet'.

Den store politiaktion betød, at store dele af de Danmarks største færdselsårer blev lammet. Borgere har siden fortalt, at de sad i kø i flere timer landet over - nogle i helt op til ni timer.

Om aftenen centrerede politiets aktion sig til Fyn og den lille landsby Espe, hvor de var talstærkt til stede både med tungt bevæbnede betjente, hundepatruljer, droner og helikopter. Efterforskningen på Sydfyn fortsatte i lørdag.