”Udryd jøder, muslimer og homoer” - her dyrker danske unge vold og had på nettet

På det sociale medie 4chan deler danskere hadefulde ytringer og opfordrer til vold

Det her er en række af de mest brugte ord på 4chans "pol" skrevet fra danske IP-adresser. De største ord indgår i flest indlæg (© DR Grafik)

"Første mål: Dræb jøder. Andet mål: Dræb muslimer. Tredje mål: Fordriv alle andre fra vores hjemlande. Fjerde mål: Genopbyg "reich."

"Vores endemål skal være: At udradere snavs som sorte, jøder, homoseksuelle, handicappede, sigøjnere og arabere…"

"Husk - jøderne er vores fælles fjende."

Sådan lyder nogle af de mange tusinde hadefulde indlæg, som danskere anonymt har skrevet på det sociale medie ved navn 4chan.

4chan er ukendt for de fleste over 30 år, men er til gengæld et populært mødested på nettet for unge fra hele den vestlige verden.

Hundredvis af nye indlæg hver dag

Hver dag kommer der flere hundrede nye, anonyme indlæg fra danske IP-adresser på 4chans “politically incorrect,” også kaldet “pol”. Der er 4chans mest aktive og berygtede afdeling, der er kendt som et sted for planlægning af trolling, chikane og yderligtgående politisk aktivisme.

P1 Orientering har indsamlet over 8.500 danske indlæg på 4chan og lavet en optælling af, hvad de handler om.

Indholdet er ofte hadefulde og nedsættende ytringer om sorte, muslimer, homoseksuelle, feminister - og især jøder. Hvide omtales derimod som en truet race, der er under pres. Det mest brugte ord er “jøde,” dernæst “hvid,” “nigger” og “muslim”.

Ekspert: En farlig tendens

Hver måned besøger omkring 170.000 danskere 4chan. Det viser tal fra firmaet Alexa, der overvåger den globale internettrafik.

Det er langt fra alle, der bruger 4chan til at dele radikale eller hadefulde ytringer, siger Christian Mogensen, som er projektleder hos Center for Digital Pædagogik og ekspert i bl.a. 4chan.

Men der er en hård kerne af meget aktive brugere. Ud fra Orienterings data vurderer Christian Mogensen, at op mod 100 danske unge bruger meget tid på at dele ekstreme politiske holdninger på 4chan.

Og brugerne er typisk unge mænd, forklarer han.

- På 4chan, og særligt “pol” ser vi mest de ældre teenagere, det vil sige gymnasieelever og opefter. Og vi ser en overrepræsentation af mænd, som føler sig fremmedgjort i deres fysiske miljøer, siger Christian Mogensen fra Center for Digital Pædagogik.

Han vurderer, at langt de fleste af dem, der skriver om vold og had på 4chan, bare skal lukke luft ud i et øjebliks afmagt eller fuldskab. Men erfaringer fra udlandet viser, at nogle folk på 4chan er villige til at gå længere end det.

- Dem, vi er bange for, er de sidste 10 procent, som ser, at der faktisk er 8.000 indlæg, der handler om noget, der giver mening for dem. Og som ikke bare bruger 4chan som en ventil, men måske en dag går ud og reagerer og siger; ‘ja, det er fandme jødernes skyld, og derfor bliver vi nødt til at kickstarte revolutionen med et angreb’.

Christian Mogensen genkender retorikken på 4chan fra internationale sager om både skoleskyderier og terrorangreb.

- Det her er jo en retorik, vi også har set i forbindelse med angreb mange steder i verden, hvor kommunikationen kører i lang tid, indtil én vælger at reagere på det, siger Christian Mogensen.

Nazistisk logik fra 40’erne

Orientering har forelagt en række ytringer om jøder fra 4chan for Sofie Lene Bak, som er ekspert i antisemitisme ved Københavns Universitet.

Disse konkrete udsagn kan sammenfattes til, at jøder er korrupte og udspekulerede snyltere, at de har masser af penge, og dertil en enorm skjult magt i Europa og USA, som de bruger til at fremme multikulturalisme, migration og feminisme. Målet er at skabe splid, som igen baner vejen for jødernes ultimative kontrol over samfundet.

Og det tankegods genkender Sofie Lene Bak.

- Der er ikke noget, der bliver sagt her, som ikke kunne være sagt i nazistiske kredse i 1940. Der er sådan set ikke noget af det, der er spor nyt. Hverken tankegangen eller fordommene. Det er interessant, at det har overlevet, siger Sofie Lene Bak.

Mosaiske: Jødehad udbredt på sociale medier

Orientering har også bedt det Jødiske Trossamfund, Mosaiske, om at se på eksempler fra 4chan.

Hos Mosaiske kendte man ikke konkret til 4chan. Men organisationen har selv en enhed, der overvåger antisemitiske hændelser i Danmark. Lederen, Jonatan Cohn, siger til Orientering, at de generelt ser meget jødehad og antisemitisme på sociale medier.

- Det er vores opfattelse, at der er meget jødehad på internettet. Vi støder rigtig tit på det, og vi synes helt klart, at det er meget bekymrende, siger Jonatan Cohn fra Mosaiske.

Han forklarer samtidig, at de ikke systematisk registrerer alle antisemitiske ytringer på nettet, fordi det er for omfattende. Så derfor kan de ikke sætte tal på, om antisemitismen på sociale medier vokser. Men han mener generelt, at digitalt had er massivt:

- Principielt set må folk jo mene, hvad de vil, og i private sammenhænge må de jo også tale om, hvad de vil. Problemet er bare, at de her fora ikke er private. Det er helt-offentlige eller semi-offentlige fora. Og så begynder det at blive problematisk, siger Jonatan Cohn til Orientering.

Strafbare ytringer

Orientering har forelagt en række ytringer på 4chan for Sten Schaumburg-Müller, professor i jura ved SDU. Han mener, at nogle af dem er strafbare efter dansk lov.

- Efter min vurdering er der ikke tvivl om, at en del af ytringerne falder under straffelovens § 266b og muligvis også § 136 om opfordring til forbrydelse, siger Sten Schaumburg-Müller.

Han vurderer også, at ytringer på 4chan har dansk jurisdiktion, og at der er “ingen tvivl om, at ytringerne er fremsat offentligt.” Årsagen er, at 4chan har 11 mio. besøgende, hvoraf omkring 170.000 er danskere.

Tusindvis af danskere besøger 4chan

4chan er et eksempel på et socialt medie, der er helt offentligt. Alle kan læse med, og det er der tusindvis af danskere, der gør.

Og der er i følge tal fra Alexa flere danske besøgende på 4chan end på f.eks. traditionelle danske medier som Information og Børsens netsider.

På 4chan kan brugerne dog ikke identificeres, fordi de ikke har nogen profil, ligesom man har på Facebook eller Instagram. Det eneste, der fremgår af 4chan, er, at brugeren har en dansk IP-adresse.

Orientering har kontaktet 4chan og bedt om en kommentar, men de er ikke vendt tilbage. Vi har også spurgt PET, om de har kendskab til 4chan, men det kan de ikke kommentere på.

Tip os! Er du selv aktiv på 4chan, eller har du været det tidligere? Så skriv gerne til os og fortæl om dine erfaringer på: tip-orientering@dr.dk