Udsigt til varm november, mens fyldte gasskibe hober sig op uden for Europas havne

Mild begyndelse på vinteren udsætter forbruget og hjælper gaskunderne.

Et LNG-tankskib ud for den franske kyst i slutningen af september. Siden er antallet af gasskibe, der ligger og venter uden for de europæiske havne vokset, da gaslagrene i Europa er fyldte. (Foto: © Stephane Mahe, Ritzau Scanpix)

Der er gode nyheder til danskerne med ondt i varmeregningen, da de indtil videre kan vente med at sætte radiatoren på maks.

Det milde vejr fortsætter, og der er udsigt til en mild november, lyder det i en dugfrisk månedsprognose fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

- Der er lagt op til en blid start på vinteren, og især den første halvdel af november tegner til at blive mildere end normalt, siger langtidsmeteorolog Tove Fast fra DMI.

Novembers første uge forventes således at byde på temperaturer på mellem 10-15 grader, som er et stykke over normalen.

Ifølge Tove Fast kan maks-temperaturen i den første uge af november ramme 17 grader.

- Når vi kommer ind i den anden halvdel af november, bliver prognosen lidt mere usikker, siger hun.

DMI's sæsonprognose for hele vinteren fra sidste uge peger dog på, at det mest sandsynlige scenarie for december er, at kulden ikke får lov at bide sig fast.

Månedsprognose for november. (Foto: © DMI)

Gasskibe i venteposition

Det milde vejr og frygten for, at Europa ville løbe tør for naturgas, har ført til den usædvanlige situation, at det øjeblikket er et problem at komme af med gassen.

I øjeblikket ligger flere tankskibe klar ud for de europæiske kyster og venter på at komme af med deres last af flydende LNG-gas, skriver BBC.

- Det er bygget op over de sidste fem-seks uger, siger Augustin Prate fra analysefirmaet Kayrros til BBC.

Europas gaslagre er nemlig stort set fyldte, og det har fået her-og-nu-prisen på gassen til at styrtdykke, forklarer økonom Andreas Steno Larsen fra Steno Research, som følger udviklingen tæt.

- Det er et udtryk for, at alle europæiske regeringer gik i indkøbspanik på det samme tidspunkt, da de i sommer blev fortalt af Europa-kommissionen, at de skulle fylde deres lagre. Så alle bestilte flydende naturgas, siger han.

Prisen blev negativ

Nu er lagrene fyldte, men det milde vejr har udskudt varmesæsonen og dermed gasforbruget.

- Lige pludselig har alle fået for meget, så kommer vi ud i den her penible situation, hvor der ikke er plads til det, siger Andreas Steno Larsen.

Flere tankskibe med LNG-gas venter i øjeblikket ud for Europas kyster. (Foto: © Grafik: Søren Winther Nørbæk)

Det fik i går den europæiske gas til at handle til en negativ pris. Det vil sige, at der var folk, der betalte penge for at komme af med gas.

Derfor venter ejerne af gassen på skibene på kulde og bedre priser, fortæller Andreas Steno Larsen.

- Det er deres logik lige nu, at det er bedre at vente i stedet for at sælge gassen i dag til en stort set ikkeeksisterende pris, siger han.

Men det er et sats, for det koster også at have gassen liggende på skibene, hvor den er frosset ned til -160 grader.

- Situationen er efter min bedste overbevisning ved at forværre sig for dem, der har gassen ude på skibene, fordi der er så lidt lagerplads tilbage, og det bliver ved med at være varmt i Europa, siger Andreas Steno Larsen.

Forbrugerne mærker ikke markant faldet

Prisen på gas vil dog stige igen, når vinteren for alvor begynder at bide, og Europa skruer op for radiatorerne. Den såkaldte forwardkurve viser, at priserne på naturgas til levering i december og januar ligger på et meget højere niveau.

- Så der er meget stor forskel på prisen til januar, og den pris der er nu. Spændet lige nu er helt vildt. Det er bestemt ikke noget, som vi er vant til, siger Andreas Steno Larsen.

Forbrugerne med gasfyr kan på grund af det milde vejr indtil videre spare på deres forbrug. Men de skal dog ikke forvente, at den lave her-og-nu-pris alene vil udmønte sig i en markant lavere gasregning.

- Forbrugerne vil kunne i begrænset omfang kunne mærke den nuværende lave gaspris, fortæller Andreas Steno Larsen.

- Problemet er, at den pris, du som forbruger får din naturgas til, er et sammensurium, af priser, der er afregnet for længe siden og priser, der bliver afregnet nu, siger han.

- At prisen nu er lav, får selvfølgelig gennemsnitsprisen til at falde, men forbrugerne kommer kun til at mærke en femtedel af det.