Udsigten til mundbind i månedsvis splitter politikerne

Dansk Folkeparti vil begynde udfasningen af mundbind nu.

Vi skal hen i august eller start oktober, før vi kan lade mundbindet falde, lyder vurderingen fra eksperterne. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

En af de mest synlige coronarestriktioner – mundbindet – bliver formentlig også et af de sidste krav, vi slipper for.

Sådan lyder vurderingen fra syv eksperter fra Den Faglige Referencegruppe, som DR har talt med. Referencegruppen rådgiver regeringen om genåbningen af Danmark og har i alt 12 medlemmer.

Ifølge eksperterne skal vi hen i august eller start oktober, før vi kan lade mundbindet falde, hvis den nuværende vaccineplan holder stik.

Men det kan der ikke være tale om, lyder det fra formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg mener, mundbindet skal væk, og hvis ikke vi kan komme af med det ret snart, så skal vi lave en plan for udfasning af det, siger han.

Også i Det Konservative Folkeparti vil man også af med mundbindene, men man tror ikke, at det kan ske lige så hurtigt, som man gør i Dansk Folkeparti.

- Vi vil meget gerne af med mundbindet, men det er ikke realistisk lige nu og her at komme helt af med det, siger politisk ordfører Mette Abildgaard.

I SF vil man sådan set også gerne have fjernet kravet om mundbind så hurtigt som muligt på lige fod med andre restriktioner. Men man må lytte til eksperterne, siger partiets sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen.

- Vi har stor respekt for hvad eksperterne rådgiver og vejleder omkring. Der hører jeg det, som om at det er vigtigt, at vi når til et punkt, hvor vi har vaccineret alle de, der gerne vil vaccineres, før man hæver den slags restriktioner, siger hun.

Ifølge eksperterne skal kontakttallet være under én i lang tid, incidensen skal falde markant, og mange flere skal vaccineres, før vi kan droppe mundbindet.

Artiklen fortsætter under grafikken.

DF mener, at betydningen af mundbind tales op

Restiktionerne har fået kritik for at være et indgreb i borgernes frihedsrettigheder. Og det samme gælder mundbindene.

Det mener Kristian Thulesen Dahl, der foreslår, at man beholder mundbindskravet i den offentlige transport lidt endnu, men begynder at udfase det i butikkerne.

- Jeg tror, det er vigtigt, at danskerne kan se, at i takt med, at vi får vaccineret folk, og vi har styr på smitten, så udfaser vi de restriktioner, vi har haft.

Men det er ikke et indgreb i borgernes frihed at hjælpes ad med at beskytte de sårbare borgere mod smitte, mener Kirsten Normann Andersen fra SF.

- Jeg synes ikke at det er et indgreb i frihedsrettigheder, at vi påtager os et fælles ansvar for at bekæmpe en virus. Når vi har klaret det supergodt indtil videre, så er det netop fordi folk er rigtigt gode til at overholde de her restriktioner, siger hun.

Mette Abildgaard kalder mundbindet nødvendigt, så længe det kan sikre et mere åbent Danmark.

- Så længe mundbindet kan gøre, at vi kan åbne Danmark mere op, end vi ellers ville kunne, så er mundbindet et nødvendigt onde. Men det skal væk så hurtigt det overhovedet kan lade sig gøre, det er der ingen tvivl om, siger hun.

Et andet punkt, hvor der er politisk uenighed er, spørgsmålet om, hvor stor en forskel brugen af mundbind overhovedet gør i epidemien.

- Jeg er ikke ekspert. Det er der nogle andre, der er, og derfor er jeg også nødt til at læne mig op ad hvad de siger, siger Kirsten Normann Andersen.

Men i Dansk Folkeparti mener man, at betydningen af brugen af mundbind bliver talt op, og at der mere er tale om et symbolsk virkemiddel, der skal minde borgerne om, at coronavirus stadigvæk er til stede i samfundet.

- Jeg tror, det er afspritning, afstand og de gode manerer og så i det hele taget, at vi holder smitten nede, der er vigtigt her. Jeg tror, mundbindet er overvurderet i den her sammenhæng, siger Kristian Thulesen Dahl.

Eksperter: Mundbind virker

De 12 eksterne medlemmer i Den Faglige Referencegruppe er eksperter indenfor forskellige fagområder og tæller blandt andre økonomer, epidemiologer og virologer.

Blandt de syv eksperter, som DR har talt med, er der enighed om, at mundbind virker. I hvert fald til en vis grad.

Der har ellers været en del debat om mundbinds effekt. Blandt andet kunne et dansk studie fra november ikke konkludere entydigt, om mundbind beskytter raske mennesker mod selv at blive smittet med coronavirus.

Men forskning tyder på, at mundbind kan være med til at forhindre allerede smittede personer i at smitte andre, siger Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi ved Københavns Universitet og medlem referencegruppen.

Et andet medlem af referencegruppen er også overbevist om, at mundbindene virker i nogen grad og understreger, at mundbind er effektive mod andre sygdomme, eksempelvis influenza.

- Det er jo tankevækkende, at vi nærmest ingen influenzaepidemi havde i år, og influenza er også en sygdom, som slår mange ihjel, siger Theis Lange, professor i biostatistik ved Københavns Universitet.

Men mundbind er ikke kommet for at blive, siger SF's sundhedsordfører.

- Jeg tænker ikke, at vi overhovedet skal bruge mundbind i fremtiden, siger Kirsten Normann Andersen.

Kristian Thulesen Dahl stemmer i.

- Jeg synes, alle de restriktioner, vi har, er nogle vi virkelig kun skal have, så længe vi kan begrunde dem. Så snart vi kan give folk friheden tilbage, så skal vi også gøre det.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokratiets sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff.

Artiklen er opdateret med uudybende kommentarer fra Konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk