Udskældt læge solgte alternativ medicin til kræftpatienter

Lægen Mikael Nordfors indgyder falsk håb hos dødende kræftpatienter, lyder det fra læge og pårørende.

Gennem 20 år har Mikael Nordfors fejlbehandlet patienter i Danmark, Norge og Sverige. I sommer mistede han autorisationen i Danmark, men han arbejder fortsat i Sverige. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

Den svenske læge Mikael Nordfors har ikke kun fejlbehandlet patienter i Norge, Sverige og Danmark. Han har også solgt alternativ kræftmedicin til patienter.

Det oplevede den svenske læge Elisabeth Norén, der i 2010 var leder på et hospice uden for Stockholm.

Her insisterede to patienter på at blive behandlet med en alternativ kræftmedicin. Medicinen havde de købt af Mikael Nordfors, der dengang var tilknyttet Humlegården, et privat, alternativt kræfthospital.

”Patienter fik større lidelser”

Patienterne nægtede ifølge Elisabeth Norén at tage smertemedicin, fordi det ifølge Mikael Nordfors kunne ødelægge effekten af den nye kræftkur.

- Problemet var, at patienterne ikke fik tilgang til den bedst mulige lindring i den sidste tid af livet. De fik bare den her alternative behandling uden effekt, så de fik større lidelser, end de havde behøvet at få, siger hun.

Mødet med de to patienter fik Elisabeth Norén til at indberette Mikael Nordfors til sundhedsmyndighederne i Sverige, der siden orienterede Sundhedsstyrelsen i Danmark.

- Han udnytter andre menneskers ulykke og sælger sit præparat og tjener penge på, at andre har fået en uhelbredelig sygdom og er desperate. Det er klart det alvorligste for mig, siger hun i dag.

Elisabeth Norén fortalte de svenske sundhedsmyndigheder om Mikael Nordfors alternative kræftmedicin. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

"Du skal ikke dø"

Aase Valvatne er en anden patient, der købte alternativ kræftmedicin af Mikael Nordfors. Det skete, da hun dødeligt syg af kræft tog kontakt til Humlegården i 2010.

Mikael Nordfors var meget overbevisende ifølge Aase Valvatnes mand, der i dag husker tilbage på situationen,

- Alle de andre budskaber var jo bare, du skal dø. Og så sidder der pludselig en læge og siger: Du skal ikke dø. Du skal have det bedre. Du bliver rask. Hør ikke på andre, siger Jan Brekke.

Ampuller med posten

Den alternative medicin blev sendt fra Mikael Nordfors i Danmark til Aase Valvatne adresse i Sverige - uden mærkater og uden navn.

De tilsendte ampuller skulle hun selv injicere. Medicinkuren fik flere i Aase Valvatnes omgangskreds til at undre sig.

En af dem er var hendes danske sygeplejerskeuddannede veninde, Margit Krabbe.

- Hun ville have os venner, der selv var indenfor sundhedsvæsnet, til at injicere det her i hende. Men vi stod i et dilemma, for hvad var det for noget? Det eneste, vi vidste, var, at han havde forklaret hende, at det ville kunne gøre hende rask, fortæller hun.

Indberetning til Sundhedsstyrelsen

Margit Krabbe var så bekymret for den behandling, hendes dødeligt syge veninde fik, at hun 12. oktober 2010 sendte en indberetning til Sundhedsstyrelsen.

I videoen her kan du se Margit Krabbe fortælle om Aase Valvatne. Klik på play.

I indberetningen beskriver hun det falske håb, hun oplever, at lægen indgyder i veninden, og hun fortæller om de store pengeoverførsler mellem læge og patient.

Vaccinen kostede 6000 kr. pr. ampul. En pris Mikael Nordfors i dag bekræfter overfor DR Nyheder, men hævder, at han ikke selv har tjent på.

"Opførte sig som en healer"

Jan Brekke er i dag mest af alt overrasket over, at Mikael Nordfors som læge kunne tilbyde Aase Valvatne behandlinger på den måde.

- De fleste ville nok gøre noget, hvis man står og skal dø, og der er jo healere og alt muligt. Men det er utroligt, når det er en læge. Han opførte sig akkurat som en healer, og han forsikrede hende om, at hun ville blive rask, selv da alle kunne se, at det ikke ville ske, siger han.

Jan Brekke mistede sin kæreste Aase Valtvatne i 2010. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

Ifølge Jan Brekker døde Aase Valvatne overbevist om, at Mikael Nordfors kunne gøre hende rask. Og han mener, at det betød, at han og parrets to børn ikke fik taget ordentligt afsked.

- Hun ville ikke sige noget til vennerne eller tale om døden i det hele taget, siger han.

Som en ishockeykamp

DR Nyheder har spurgt Mikael Nordfors til hans behandling af Aase Valvatne. Han bekræfter, at han behandlede hende med alternativ kræftmedicin og mener, at den holdt hende i live længere, end hun ellers ville have levet.

At han direkte skulle have fortalt hende, at hun ville overleve, afviser han.

Mikael Nordfors afviser også, at han har gjort noget forkert ved at bruge sin lægetitel til at give kræftpatienter udokumenteret behandling.

- Alt det, der går lidt ved siden af boksen, bliver meget hårdt vurderet af kollegaer hele tiden, siger han.

Har du tænkt på det der med, hvor magtfuldt det i virkeligheden er, hvis man siger til et andet menneske: Jeg har nøglen, jeg kan gøre dig rask?

- Det siger jeg ikke. Jeg siger, at der findes andre mennesker, som er blevet raske med den her metode. Men det er langt fra alle, som bliver det. Jeg plejer at sammenligne det med en ishockey kamp.

- Sverige var bagud 4-1 mod Finland engang, hvor der var to minutter tilbage, og så satte de målmanden ind og satsede fuldt, og det lykkedes at vinde kampen.

- I de fleste situationer så taber man, men du må selv vælge, om du vil sætte målmanden ind og satse alt, eller om du vil lægge dig ned og tage det roligt. De sidst to minutter er dit valg, sådan plejer jeg at fremstille det.

Sundhedsstyrelsen fratog Mikael Nordfors’ autorisation som læge midlertidigt i sommer. I dag arbejder han videre i Sverige og fortsat autorisation i Norge.

Opdatering: Mikael Nordfors har den 7. oktober 2015 oplyst til DR Nyheder, at han er blevet fyret fra en lægeklinik i Sverige. Det er sket efter DR Nyheders første dækning af sagen.

Hvis du kender noget til sagen om Mikael Nordfors eller til lignende sager, hvor læger flytter mellem landene i Norden, vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv til os på laeger@dr.dk.