Udskældt SAS-leder kåret som årets chef

Han var arkitekten bag efterårets dramatiske spareplan med lønnedgang og øget arbejdstid i SAS. I går blev Rickard Gustafson kåret som årets chef i rejsebranchen.

I går blev Rickard Gustafson kåret som årets chef i rejsebranchen, selvom han var arkitekten bag efterårets dramatiske spareplan med lønnedgang og øget arbejdstid i SAS. (Foto: Jens Nørgaard Larsen © Scanpix)

De ansatte i SAS gør sig næppe store tanker om deres administrerende direktør, svenskeren Rickard Gustafson, efter efterårets dramatiske spareplan i det skandinaviske flyselskab.

Men i den svenske rejsebranche er der tilsyneladende stor respekt for den kontante topchef.

Onsdag aften blev Rickard Gustafson således hædret af den svenske rejsebranche med titlen "årets chef i rejsebranchen".

Han fik prisen for "sit arbejde under efterårets akutte krise i SAS, hvor han under ekstremt pres formåede at indgå de nødvendige aftaler for at redde SAS. Dermed blev hovedparten af arbejdspladserne samt produktet til de skandinaviske kunder også reddet," hedder det i en pressemeddelelse fra Grand Travel Award, som prisen hedder.

Hovedrysten i fagforbund

Fra de danske kabineansatte i SAS, CAU, mødes prisen med hovedrysten. CAU var det sidste af fagforbundene i selskabet, der nikkede ja til ledelsens krav til lønnedgang og øget arbejdstid under forhandlingerne i efteråret.

CAU's formand, Helge Thuesen, kalder prisen til Rickard Gustafson "en hån mod vores medlemmer".

- Vi har absolut ingen forståelse for, at rejsebranchen på denne måde honorerer en ledelse, som i den grad tilsidesætter den skandinaviske forhandlingsmodel. Resultatet af denne tilsidesættelse har resulteret i store frustrationer blandt vores medlemmer, som nu ser konsekvenserne af de overgreb, som ledelsen foretog på de faglige organisationer i november 2012, siger han til DR Nyheder.

Ifølge Helge Thuesen er frustrationerne blandt de ansatte så store efter spareplanen, at det nu er nødvendigt at indkalde til et medlemsmøde fredag for "at lægge en dæmper på gemytterne".

De nominerede til priserne i Grand Travel Award udpeges af en jury bestående af fagpersoner, og vinderne findes gennem afstemninger blandt branchens chefer. Foruden prisen som årets chef fik SAS prisen som ”årets europæiske flyselskab”.