Udvider indberetning om racisme

Ordningen med indberetninger til PET om racisme skal nu udvides. Alle hændelser, som skyldes ekstreme holdninger, skal politiet give besked om.

(© DR)

Når slagsmål, hærværk og andre lovovertrædelser skyldes ekstreme politiske eller religiøse holdninger, skal Politiets Efterretningstjeneste fremover have besked om sagen af det lokale politi.

Fra nytår udvider PET den hidtidige ordre til det åbne politi om at indberette tilfælde med kriminalitet, som har rod i racistiske holdninger.

Ekstremisme skal skrives ned

Fremover skal også ekstremistisk motiverede handlinger indberettes, skriver chefen for PET, Jakob Scharf, i et brev til de 12 politikredse og rigspolitiets afdelinger.

Formålet er at give PET mere viden. Den hemmelige tjeneste har et ønske om "en bredere og mere samlet kortlægning af kriminalitet, der har sammenhæng med ekstremistiske holdninger," hedder det.

Ambitionen er desuden løbende at vurdere, om der tegn på "mere organiseret og systematiseret udøvelse af sådanne former for kriminalitet."

Politiet skal dog ikke have beviser for, at for eksempel et overfald skyldes ekstreme holdninger. Det er nok, at betjentene har en mistanke i den retning.

Indberetningerne kan dreje sig om racistiske løbesedler, overfald på homoseksuelle, trusler mod jøder og andre hændelser.

PET vil i øvrigt hvert år lave en redegørelse om udviklingen på området. Redegørelserne vil blive offentliggjort på PETs hjemmeside.