Udviklingshæmmede børn fik det hvide snit

Danske udviklingshæmmede blev fra 1947 til 1983 systematisk udsat for den vidtgående hjerneoperation "det hvide snit" - også kaldet lobotomi.

(© Colourbox)

Danske udviklingshæmmede blev fra 1947 til 1983 systematisk udsat for den vidtgående hjerneoperation "det hvide snit" - også kaldet lobotomi.

Mange af de opererede var børn, og flere døde af operationen. Det viser nye historiske oplysninger, skriver Kristeligt Dagblad.

- Det, der foregik med de åndssvage, var faktisk værre end det, der foregik i psykiatrien. Blandt andet udførte man mange operationer på børn - helt ned til seksårsalderen. For anstalterne synes hensynet til alder og det forhold, at hjernen ikke var fuldt udviklet hos unge åndssvage, ikke at have spillet en større rolle.

Det siger historiker Jesper Vaczy Kragh, ph.d. ved Medicinsk Museion, som i næste måned udgiver bogen "Det hvide snit".

Ubeskrevet kapitel

Over 300 udviklingshæmmede blev opereret på Rigshospitalet i København og Kommunehospitalet i Århus.

I alt 4500 danskere har fået det hvide snit. Men brugen af indgrebet på udviklingshæmmede er et hidtil ubeskrevet kapitel.

Sundhedsminister Bertel Haarder (V) mener, at historien er vigtig at få frem:

- Med nutidens øjne er det næsten ubegribeligt, at man tog de chancer uden at være sikker på resultaterne. Men forklaringen er jo, at man langt op mod vor tid ikke så udviklingshæmmede og psykisk syge som ligeværdige mennesker. Man så deres liv som værdiløse, siger han.

I 1983 blev indgrebet forbudt efter megen kritik fra blandt andre ombudsmanden.