Udviklingsministeren har tjent penge på selskab i skattely

Udviklingsminister Ulla Tørnæs sælger aktier i Bahamas-koncern efter P1-afsløring.

Ulla Tørnæs har tjent penge i skattely, men hun har siden afsløringen solgt sine aktier. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Indtil i fredags var udviklingsminister Ulla Tørnæs ejer af aktier i Bahamas-selskabet United International Enterprises til en værdi af 74.000 kroner.

Men hun har besluttet sig for at sælge dem, fordi Efterforskerne på P1 kontaktede hende om investeringen.

- Efter jeg er blevet bekendt med, at der kan sættes spørgsmålstegn ved virksomhedens skattemæssige strukturer har jeg valgt at sælge mine aktier i virksomheden. Derudover har jeg ikke yderligere kommentarer, skriver Ulla Tørnæs i et skriftligt svar.

Ministeren har tjent godt på de pågældende aktier, da de er steget 50 procent i de fem år, hun har ejet dem. Det viser data fra Københavns Fondsbørs.

Ingen reel forretning på Bahamas

Investeringen i selskabet United International Enterprises bekymrer skatteeksperter og organisationer, fordi firmaet er børsnoteret i Danmark, men har sit moderselskab i skattely.

- Umiddelbart slår det mig jo, at et dansk børsnoteret selskab har skattemæssigt hovedsæde på Bahamas og ikke i Danmark. Specielt når man ser på, at direktionen sidder her i Danmark, siger Thorbjørn Helmo, skatteekspert hos revisionsfirmaet TimeTax.

International skatteøkonom og chef for organisationen Tax Justice Network John Christensen er skeptisk over for, at en minister investerer i sådan et selskab, fordi det ingen reel forretning har på Bahamas:

- Når en politiker er involveret i en skattestruktur som denne, er det afgørende, at man gør det helt klart, hvad formålet med konstruktionen er, og at der ikke er skatteunddragelse involveret. Derfor mener jeg, at ministeren skal besvare spørgsmål om, hvad formålet med denne struktur er, siger John Christensen:

- Med alle folkevalgte er det afgørende, at offentligheden har tillid til, at deres egne anliggender er legitime, lyder det for Tax Justice Network’s direktør.

Frygt for aggressiv skattetænkning

Organisationen Oxfam-Ibis er også bekymret for, at selskabet United International Enterprises er involveret i aggressiv skatteplanlægning:

- Det ser ud til, at selskabet har en struktur, hvor de flytter en stor del af deres overskud til deres moderselskab på Bahamas, hvor der egentlig ikke er nogen aktiviteter. Og det er imod den tilgang som OECD og skattemyndigheder er enige om; at man skal beskattes der, hvor man har sine aktiviteter, siger Lars Koch fra Oxfam-Ibis.

Han opfordrer ministeren til at sikre sig, at hendes investering i selskabet er ansvarlig:

- Som enhver anden ansvarlig investor skal ministeren forholde sig til, om firmaet har en aggressiv skatteundvigelsespolitik, lyder det fra Lars Koch.

Almindelige borgere betaler prisen

Hos organisationen Mellemfolkeligt Samvirke ser man det som et alvorligt problem for almindelige borgere, når virksomheder laver såkaldt aggressiv skatteplanlægning via skattely:

- Der er meget lidt transparens om, hvad der foregår i skattely, og det er en måde, hvorpå virksomheder kan minimere deres skattebetalinger betragteligt, siger Hannah Brejnholt, politisk skatterådgiver hos organisationen Mellemfolkeligt Samvirke.

- Det går i sidste ende ud over almindelige borgere, som kommer til at mangle offentlige ydelser, fordi der ikke er skattekroner til at betale for det.

Historisk forklaring

Efterforskerne på P1 har spurgt ledelsen i United International Enterprises, hvorfor deres juridiske hovedsæde er på Bahamas, når direktionen er i Danmark, mens selve forretningen ligger i Malaysia og Indonesien, hvor firmaet producerer palmeolie.

- Vi har hovedsæde i Bahamas af historiske årsager, siger administrerende direktør, Ulrik Juul Østergaard og siger, at Bahamas-selskabet reelt ikke har nogen funktion længere. Det er imidlertid ikke helt let at flytte et børsnoteret selskabs hovedsæde, lyder forklaringen.

Han afviser, at selskabet opnår nogen skattegevinst ved at have hovedsæde i Bahamas:

- Vi betaler skat der, hvor vi har vores drift, og det er helt primært Malaysia og Indonesien, siger Ulrik Juul Østergaard.

Skat til Danmark

United International Enterprises har to mindre datterselskaber registreret i Danmark, som betaler skat. Beløbet ligger et sted mellem 100.000 og 250.000 kr. årligt gennem de sidste fire år, viser de åbne skattelister.

Det skattebidrag skal holdes op imod, at koncernen som helhed har en omsætning på ca. 2 milliarder kroner de sidste år og et overskud på ca. 668 millioner kroner i seneste regnskab.

Det regnskab viser desuden, at moderselskabet på Bahamas selvstændigt havde et overskud på 400 mio. kr. Et beløb som flere eksperter mener kan være delvist skattefrit.

Men eksperterne bekræfter, hvad United International Enterprises selv oplyser - at der betales betydelig selskabsskat i bl.a. Malaysia. Det beløb er på ca. 136 millioner kroner i 2015 ifølge selskabets pengestrømsopgørelse.

Bekymring for dansk skattetab

Derfor går eksperternes bekymring mere på, om United International Enterprises kan have minimeret deres eller aktionærernes skat i andre lande, f.eks. i Danmark:

- Når man ser de officielle regnskaber, er det svært at se, hvad der skulle beskattes i Danmark og hvad der allerede er beskattet i andre lande. Men hvis hovedsædet havde ligget i Danmark og der havde været en skattepligtig indkomst, så ville skatten tilfalde Danmark, siger Thorbjørn Helmo fra Timetax.

John Christensen fra Tax Justice Network har samme bekymring:

- Bahamas kan fx bruges til at holde et overskud offshore, som ellers kunne kunne returneres til investorer i Danmark, og være skattepligtig i Danmark, siger John Christensen.

Hos United International Enterprises mener adm. direktør Ulrik Østergaard dog ikke, at Danmark går glip af nogen skattekroner, fordi der ikke foregår nogen reel ledelse af koncernen fra Danmark.

- Vi er ikke et driftsselskab, der træffer en masse daglige beslutninger her i København. Beslutninger bliver taget af formandskab og bestyrelse, som mødes, hvor vi har drift, siger Ulrik Juul Østergaard.