Udvist til Syrien tre måneder før studenterhuen: 'Jeg vil ikke tilbage til døden'

Flere af regeringens støttepartier vil have ændret beslutningen om, at Aya Abu-Daher skal udvises til Syrien.

Efter planen skulle Aya Abu-Daher have forladt Nyborg Gymnasium og HF dansede og beruset af glæde på ladet af en studentervogn med en blå hue på hovedet den 22. juni.

For 19-årige Aya Abu-Daher skulle det have været en ganske almindelig - og festlig - tur i sommerhus, hvor hun og veninderne skulle fejre, at de endelig havde afleveret den store studieopgave på HF.

Men en notifikation fra e-Boks ændrede lynhurtigt på de planer. For midt i lettelsen over at være kommet i mål med SSO, får Aya Abu-Daher en besked om, at hendes ansøgning om forlængelse af hendes opholdstilladelse er blevet afvist.

En besked, der sidenhen er blevet delt af hendes rektor på Nyborg Gymnasium på Facebook og har skabt stor opmærksomhed på sociale medier.

FOTO: Aya Abu-Daher

Med ét blev alle fremtidsplaner visket ud for den unge kvinde, der kom til Danmark fra Syrien for fem år siden, og afbrød sommerhusturen tidligt opløst i gråd.

- Jeg får en besked om, at jeg ikke længere har en gyldig opholdstilladelse i Danmark. Jeg følte mig så fremmed. Jeg har prøvet at integrere mig så meget som muligt. Jeg føler, at alt, hvad jeg har bygget på fem år, bliver taget fra mig, fortæller hun.

Sikkert i Syrien

Og derfor burde der - ud fra den vurdering - ikke være et sikkerhedsmæssigt problem med at tage tilbage til hovedstaden Damaskus for Aya Abu-Daher, hendes mor og far, der har fået samme besked om at forlade Danmark.

Danmark er indtil videre et af de eneste lande i Europa, der sender flygtninge tilbage til Damaskusprovinsen i Syrien.

- Sidste år vendte næsten 100.000 flygtninge hjem til Syrien fra nærområderne. Deres landsmænd, der har fået beskyttelse i Europa, skal selvfølgelig også rejse hjem, når forholdene i Syrien tillader det, sagde udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye i sommer.

Det er en beslutning, som flere organisationer sidenhen har kritiseret, og som den 19-årige HF-studerende er uenig i. Hun mener ikke, at det vil være sikkert for hende at rejse tilbage til hjemlandet.

- Jeg forstår ikke, hvordan de kan konkludere, at det er sikkert, når der stadig er et regime styret af Assad. Jeg flygtede fra ham, og han sidder stadigvæk på magten i Syrien.

Så du er ikke enig i myndighedernes vurdering af, at det er sikkert for dig at rejse til Syrien?

- Selvfølgelig er det ikke sikkert. Han har slået så mange mennesker ihjel med sit regime.

For denne beslutning handler for Aya Abu-Daher ikke kun om en uddannelse eller at bo tæt på sine veninder. Hun mener, at det kan betyde liv eller død.

- Jeg vil ikke tilbage til døden. Jeg har deltaget i demonstrationer mod styret. Så længe, jeg er i Danmark, er jeg sikker.

Intet at vende tilbage til

Aya Abu-Daher brødre har ikke fået samme besked om at rejse tilbage til Syrien, og derfor risikerer familien at skulle skilles ad. Og hun er frygter da også, hvad det er for et liv, der venter hende og hendes amputerede familie i hjemlandet.

- Jeg har ingenting tilbage i Syrien. Jeg har intet hus, jeg har ingen venner, jeg har ingen familie.

Derfor har hun svært ved at forstå myndighedernes beslutning.

- Hvorfor vil de sende mig tilbage til et land i krig, der er farligt?

Særligt fordi hun selv mener, at hun har gjort alt, hvad der har stået i hendes magt, for at blive en del af det danske samfund.

- Fra dag ét har jeg kæmpet for at lære sproget, stå på egne ben uden støtte fra staten, komme på arbejdsmarkedet, tage en gymnasial uddannelse og bagefter forhåbentlig en videregående uddannelse, siger hun.

På fem år har du bygget dig et liv i Danmark. Kan du ikke gøre det samme i Damaskus?

- Nej. Det kunne jeg heller ikke, da jeg boede der før. Dem, der var efter mig, da jeg boede der, er stadig efter mig.

Støttepartier vil beholde familien i Danmark

Debatten er også nået til Christiansborg,hvor flere af regeringens støttepartier vil have ændret beslutningen om, at Aya Abu-Daher og hendes familie skal udvises til Syrien, fordi partierne ikke mener, at det er sikkert at rejse tilbage.

Derfor forsøger SF at samle støttepartierne i en fælles appel til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) om at ændre beslutningen. Syrien er endnu ikke sikkert, lyder det fra støttepartiet.

- Det er alle andre lande i EU enige om, og flygtningeorganisationerne i FN siger det samme. Selv vores egen udenrigsminister har peget på, hvor usikkert det er. Det er alt for farligt, selvfølgelig skal hun blive, siger SF's udenrigsordfører, Karsten Hønge.

De Radikales udlændingeordfører, Kristian Hegaard, bakker op om SFs budskab.

- Jeg kan ikke se, hvordan Danmark kan se Syrien som et sikkert land, når alle vores EU-nabolande ikke gør det.

Men det er et uafhængigt nævn, der har lavet vurderingen af Syrien. Stoler du ikke på den i det her tilfælde?

- Jeg undrer mig over, at Danmark i modsætning til andre EU-lande ser Syrien som et sikkert land. Derfor synes jeg, det vil være fornuftigt at lave nogle ensartede vurderinger af sammen med andre EU-lande.

Og så gør Aya Abu-Dahers historie stort indtryk på udlændingeordføreren.

- Jeg synes, det er hjerteløst at høre om en ung pige, der er velintegreret, skal smides ud, tre måneder før hun får den studenterhue, som hun har set frem til rigtig længe.

Når du laver lovgivning er du vel nødt til at lave en one size fits all-løsninger - du kan vel ikke gå ind og blande dig i hver enkel sag?

- Det her handler om og har konsekvenser for mennesker. Derfor må vores lovgivning ikke være så rigid, at der er nogle, der falder igennem systemet, som Aya tydeligvis gør her.

Men udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye afviser.

- Vi skal give folk beskyttelse, så længe der er behov for det. Men når forholdene i hjemlandet bliver forbedret, bør en tidligere flygtning rejse hjem og genetablere en tilværelse der, skriver ministeriet i et skriftligt svar til DR.

For den 19-årige HF'er betyder partiernes opbakning alligevel meget.

- Jeg er så taknemmelig for, at nogle støtter mig, siger Aya Abu Dahar.

Den blå hue venter på hende

Aya Abu-Daher har klaget over sin afgørelse og venter på, at den bliver set på igen.

Indtil da fortsætter hun i 2.HF og håber på, at hun får en ny opholdstilladelse, så hun kan gøre studiet færdig og jagte målet om en videregående uddannelse.

For selvom hun - ligesom mange andre unge mennesker - ikke er 100 procent afklaret med, hvilket studie hun vil læse efter HF, så har hun masser af ideer. Blandt andet at blive tandlæge.

Men det føles meget langt væk, fortæller hun.

- Jeg havde så mange drømme, som er væk. Nu skal jeg på udrejsecenter, hvis jeg ikke får medhold i min klage.

Her er huen, der måske venter Aya Abu Daher den 25. juni.

Indtil Aya Abu-Daher får en endelig afklaring, venter hendes blå hue, der næsten lige er kommet ind ad døren, på hende på hylden. Selvom den gør ondt at se på.

Der er nemlig mange forventninger og uafklarede spørgsmål forbundet med den.

- Hvorfor kan jeg ikke få lov at tage den på? Planen var, at jeg skulle blive student med min klasse den 25. juni og så køre studentervogn, siger hun og tilføjer:

- Og så skal min mor selvfølgelig give mig huen på. Men hvis jeg bliver sendt tilbage til Syrien, får jeg den aldrig på.