Uenige Sammen: Studerende vil høre, hvad de andre mener

De studerende på erhvervs- og eux-uddannelserne på Next i København er ikke interesseret i politikere - men de vil gerne udveksle holdninger.

(Foto: Foto: Liv Krasnik / Grafik: Aslak Kelkka © dr)

Der skal være folketingsvalg i Danmark inden sommer, og derfor har DR inviteret til det, vi kalder 'Uenige Sammen’.

Torsdag 28. februar, mødes over 4.000 elever og studerende fra 45 forskellige uddannelsesinstitutioner - alt fra gymnasier, erhvervsskoler, produktionsskoler til professionshøjskoler.

De skal tale sammen to og to med én, de ikke er enige med - ikke for at overbevise hinanden, men for at blive klogere på andres holdninger.

En af skolerne er Next Uddannelse på Nørrebro i København, der har både erhvervs- og eux-uddannelser - og her er man allerede i fuld gang med forberedelserne til ’Uenige Sammen’.

’Uenige Sammen’ går som sagt ud på at mødes med en, der ikke mener det samme som dig selv. Ikke for at diskutere og overbevise hinanden om, at der er én holdning, der er den rigtige. Tværtimod for at lytte, spørge ind og blive klogere på en, der har en anden politisk holdning end dig selv.

Ideen bag ’Uenige Sammen’ blev udtænkt hos den tyske avis Die Zeit under navnet 'My Country Talks' og nu har DR inviteret danskerne til at deltage i den danske udgave, der finder sted den sidste søndag før valget, og som du kan tilmelde dig til her.

I første omgang inviterer DR dog landets gymnasier, erhvervsskoler, professionsuddannelser og produktionsskoler til at være med på torsdag. Og det glæder eleverne fra Next sig til at deltage i.

Aimee Popp, medie- og designstuderende, 16 år, og bor i Helsingør

(© dr)

Hvor tit taler du om politik med dine venner?

- Lige så snart jeg føler, at der er noget, der involverer min vennekreds og min årgang. For eksempel hvis der er et dilemma omkring rygning – jeg er selv ryger – så kan jeg godt finde på at deltage i diskussionen og give udtryk for mine holdninger til det. Eller hvis det handler om psykisk syge. Jeg er pårørende til en psykisk syg, så er det klart, at jeg ved lidt mere om det end andre, og kan dermed udtrykke mine holdninger og hjælpe andre med at forstå. Det, synes jeg, er vigtigt.

Hvorfor har du tilmeldt dig Uenige Sammen?

- Jeg er meget udadvendt og siger min mening for det meste, så det er fedt at have en mulighed for at blive hørt. Det er vigtigt at tale med en, man ikke er enig med, både for at kunne smitte af på andre, men også selv at blive smittet af på.

- Der er mange små ting, der kan gøre, at man måske ikke lige helt har ret i det, man siger, og omvendt. Det er altid mange flere synspunkter på tingene end ens eget. Jeg går ikke super meget op i politik, og jeg synes ikke, at den måde politikerne diskuterer på smitter særlig godt af. Det er ligesom en skønhedskonkurrence, hvor politikerne er villige til at gøre hvad som helst for at få dem selv højere op. Derfor er det her arrangement fedt, fordi normalt hører man kun det, man selv siger, og så misforstår man alt og finder ingen løsninger. Her har man chancen for at høre en anden og rent faktisk blive klogere.

Kasper Aagaard Nielsen, i lære som tømrer, 30 år, og bor i Rødovre

(© (c) DR)

Hvor tit taler du om politik med dine venner?

- Ikke ofte, men det hænder. Så er det både folk, jeg er enige og uenige med, jeg taler med.

Hvorfor har du tilmeldt dig Uenige Sammen?

Jeg synes, at det er vigtigt at sætte fokus på forskellige holdninger. Jeg synes, at det er problematisk i samfundet, at der er så mange, der påtager sig offerroller. Når man tager diskussioner, og nogle gange lidt hårdere diskussioner, så har folk en tendens i samfundet til at gøre sig selv til ofre for sager, og det, synes jeg, er dybt problematisk. En meget gængs ting, som de fleste oplever, er Facebook-debatter, der tit er ophedede og knap så pæne. Der er altid nogen, der tager offerrollen, og det er jeg træt af, i stedet for at tage en saglig diskussion omkring tingene.

Mathilde Vang, studerende på EUD, 16 år, og bor i Ordrup

(© dr)

Hvor tit taler du om politik med dine venner?

- Jeg taler slet ikke politik med mine venner, fordi der altid opstår konflikter, som er unødvendige. Det, synes jeg, er ærgerligt, og jeg ville ønske, at der var mere fokus på holdninger frem for konflikter.

Hvorfor har du tilmeldt dig Uenige Sammen?

- Fordi jeg synes, at det er meget vigtigt, at der kommer fokus på holdninger, som det burde være, i stedet for unødige konflikter. Når folk bliver uvenner, når de taler politik, så påvirker det deres holdninger, og så bliver det ikke ægte. Jeg kan godt lide at holde tingene rene og adskilt, så man kan tale politik på en ærlig måde. Jeg har tilmeldt mig for, at jeg kan få gang i min tankegang om andres holdninger og se ting fra andre og nye vinkler. Det har jeg muligheden for her, hvor det handler om at tale sammen uden at blive uvenner.

Martin Birkelund, i lære som tømrer, 25 år, og bor på Amager

(© (c) DR)

Hvor tit taler du om politik med dine venner?

- Sjældent. Jeg er ikke specielt politisk interesseret. Jeg er interesseret i vores samfund, og hvordan det går, men de mennesker, der sidder på Christiansborg, interesser mig ikke. Når jeg taler politik med mine venner, så er det ikke, hvad en bestemt politiker synes er smart, eller hvad et bestemt parti mener, så er det mere, hvis der er lavet en konkret lov. Så taler vi om vores personlige holdninger til den.

Hvorfor har du tilmeldt dig Uenige Sammen?

- Jeg blev spurgt, om der var nogen, der havde lyst af min lærer. Jeg synes, at det lyder meget interessant. Det er ikke nødvendigvis vigtigt for mig at tale med nogen, jeg ikke er enige med. Det kommer an på, hvad det er for et emne. Det er interessant at høre andres meninger nogle gange. Få kastet et andet lys på et emne og se tingene fra en anden vinkel, som man ikke selv havde set. Det er godt til at udvide ens horisont, at man taler med folk som har en anden holdning end en selv.

Vil du også være med i Uenige Sammen? Så klik på billedet herunder.