Uenigheder bremser værn mod ID-tyve i op mod flere år

Registret ”Stop-ID-tyven” skulle have været søsat i 2015, men er udskudt på ubestemt tid.

Hver dag bliver 100 danskere udsat for identitetstyveri ifølge Forbrrugerrådet Tænk. Tyvene kan for eksempel misbruge stjålne kørekort til at oprette hurtige lån. (Foto: Kim Haugaard © Scanpix)

Ofre for identitetstyveri må vente på et register, der skal gøre det langt sværere for identitetstyve at optage lån og købe varer på kredit i ofrenes navne.

Det fremgår af en aktindsigt, som DR Nyheder har fået i kommunikationen mellem Justitsministeriet og Rigspolitiet om registret.

Planen fra Rigspolitiet var ellers, at registret med navnet ”Stop-ID-tyven” skulle være i luften inden udgangen af 2015. Det annoncerede Rigspolitiet forrige vinter. Men registret er nu udskudt på ubestemt tid.

- Jeg skal være den første til at beklage, at vi ikke er lykkes med det her. Vi var klar på aftrækkeren i sommeren 2015, så det er omstændigheder udefra, der forsinker det, siger Kim Aarenstrup, der er chef for Nationalt Cyper Crime Center (NC3) hos Rigspolitiet.

Butikker skal bruge register

Planen med registret ”Stop-ID-tyven” er ifølge Kim Aarenstrup, at borgere frivilligt skal kunne registrere, at deres sygesikringskort, kørekort, pas og andre ID-kort er stjålet.

Tanken er så, at virksomheder skal tjekke registret, inden de indgår en handel, hvor oplysninger fra ID-kortene indgår som bevis på kundens identitet.

Lidt ligesom butikker allerede i dag slår op i RKI-registret over dårlige betalere, inden butikken giver kunden lov til at købe et TV på afbetaling.

Flere gevinster ved register

Hvis ”stop-ID-tyven”-registret viser, at ID-oplysninger er stjålet, kan den erhvervsdrivende nægte at indgå handlen med kunden.

Identitetsofferet slipper dermed for en ubehagelig regning. Men det er ifølge Kim Aarenstrup kun den ene gevinst.

- Vi får også fjernet hele gerningsmandens incitament til at lave kriminalitet. På den måde kunne vi med lidt held havde fået standset hele denne her kriminalitetsform, siger NC3-chefen.

Kim Aarenstrup er ikke den eneste, der bakker registret op. Både Dansk Erhverv, Finansrådet og Forbrugerrådet Tænk er blandt dem,der mener, at det vil hjælpe både forbrugere og erhvervsdrivende i kampen mod id-tyvene.

Uenige parter

At registret nu er forsinket på ubestemt tid, skyldes, at blandt andre Finansrådet, bankernes interesseorganisation, har slået hælene i over for det forslag, der lå klar fra Rigspolitiet.

Det bekræfter flere af hinanden uafhængige kilder over for DR.

Rigspolitiets forslag gik på at indlede et offentligt-privat samarbejde med firmaet Experian, som står bag RKI-registret.

- Juridisk har vi fået grønt lys hele vejen rundt. Men forsinkelsen skyldes primært Finansrådets bekymring om, at man favoriserer en konkret virksomhed i stedet for at stimulere et helt marked, siger Kim Aarenstrup.

Han forklarer, at Rigspolitiet efterfølgende har prøvet at finde en løsning, der tilgodeser alle interessenter. Men at enderne ikke kan mødes.

Hos Finansrådet forklarer digitaliseringschef Michael Busk-Jepsen, at Finansrådet ser er stort behov for, at der bliver oprettet et register.

- Vi er glade for, at der er taget initiativ til et register, men vi synes sammen med andre og Justitsminiteriet, at det er uhensigtsmæssigt, hvis der opstår en monopol-situation for Experian. Derfor synes vi, at det er fint at gå videre med en offentlig løsning, siger han.

Experian vil ikke alene

Rigspolitiet har dog ikke opgivet registret. Lige nu afventer Kim Aarenstrup, om det private marked sender en ren privat løsning på markedet

Hos Experian afviser administrerende direktør, Henrik Kølle Petersen, imidlertid, at Experian vil løfte opgaven alene i privat regi.

- Vi tager meget gerne vores del af ansvaret og bidrager meget gerne med en løsning. Men jeg synes, at det offentlige har en rolle at spille i forhold til at beskytte borgerne og deres identitet. Derfor er det oplagt, at vi finder en løsning i spændingsfeltet mellem det offentlige og det private, siger han.

Hvad vil I gøre for, at samarbejdet kommer op at stå igen?

- Det er oplagt, at vi tager dialogen igen med de implicerede parter, og det vil vi da gerne være drivende for, siger Henrik Kølle Petersen.

2.000 timer på et register

Hvis der ikke er kommet en privatløsning inden efteråret, ender det ifølge Kim Aarenstrup med en ren offentlig løsning.

Det bliver dyrere, fremgår det af korrespondancen mellem Rigspolitiet og Justitsministeriet.

I foråret 2015 skriver politidirektør Svend Larsen til Justitsministeriet, at en ren offentlig løsning cirka vil koste:

”2.000 timer i etablering svarende til 2.000.000 samt ca. kr. 25.000 i månedlige driftsomkostninger.”

Kan være klar i overmorgen

Et rent offentligt register vil også have lange udsigter, vurderer Kim Aarenstrup.

- Når man skal starte offentlige it-projekter op, er det en tungere proces. Det vil tage mindst et år og formentlig længere. Derfor håber vi på, at det andet vil ske, siger han.

Hvis alle politikere satte sig ned, kunne de så gøre noget for at få det her register hurtigere igennem?

- Det er godt spørgsmål. Hvis justitsministeren kom til mig og sagde: Nu kører du efter den oprindelige plan med Experian, og det skal I gøre i overmorgen, så kan vi gøre det. Det er ikke noget problem overhovedet. Så ville vi være i mål inden for få måneder, siger Kim Aarenstrup.

DF vil have løsning på få måneder

Justitsminister Søren Pind (V) har ikke ønsket at udtale sig til DR Nyheder i sagen. Han hører til gengæld snart fra Peter Skaarup (DF), der er formand for Folketingets retsudvalg.

- Jeg vil tage det op med regeringen, at vi får en kreditspærringsmulighed, siger han.

Hvilket tidsperspektiv kan du leve med?

- Det skulle jo helst have været i går. Så i løbet af få måneder mener jeg, at regeringen bør levere en løsning.

Artiklen er opdateret 21. marts 2016 11:40 med citat fra Finansrådet.

Facebook
Twitter