Ufaglærte taber kampen om arbejdspladserne

Danske Regioner lancerer i dag 10 anbefalinger, der skal afværge en stor samfundsudfordring med et massivt overskud af ufaglærte danskere og for få uddannede hænder.

21-årige Casper Nielsen fra Juelsminde arbejder som ufaglært. En type af jobs, der bliver langt færre af de kommende år.

Virksomhederne bruger i højere grad teknologi som maskiner, robotter og computere til at erstatte erfaring og stærke hænder. Derfor står samfundet over for en enorm udfordring; der vil blive brug for langt færre ufaglærte arbejdere og flere uddannede hænder.

I dag lancerer Danske Regioner ti anbefalinger til, hvordan vi kan sikre mere kvalificeret arbejdskraft. Faglærte arbejdere er og bliver i højere grad en mangelvare i virksomhederne:

- Jeg synes, det er pinligt, at vi som ansvarlige beslutningstagere ikke har håndteret den her situation tidligere, sådan at vi ikke står i den ulykkelige situation, at vi ikke kan sikre, at der er tilstrækkelig arbejdskraft til vores virksomheder, siger Jens Stenbæk, næstformand i Danske Regioner.

Mere uddannelse og flere praktikpladser

Der bliver brug for langt færre ufaglærte, og derfor lyder anbefalingerne fra Danske Regioner blandt andet på at få flere til at vælge erhvervsfaglige uddannelser og sikre praktikpladser til unge.

Fremtidsprognoserne varierer alt efter, hvor man spørger. Ifølge Danske Regioners prognose vil op mod 164.000 ufaglærte mangle job i 2023. Knap så pessimistiske er Arbejderbevægelsens erhvervsråd, AE-rådet, der mener det drejer sig om 65.000 ufaglærte. Men alle er dog enige om, at der vil mangle faglærte arbejdere i fremtiden.

Ifølge 3F kan problemet med for mange ufaglærte og for få faglærte arbejdere imødekommes på tre måder:

- Der er ingen tvivl om, at vi skal have nogle praktikpladser til at dem, der står og mangler. Alle de ledige skal opkvalificeres, og alle de som er i arbejde skal løbende opkvalificeres, siger Søren Heisel, forbundssekretær i 3F.

I næste uge er der trepartsforhandlinger, som blandt andet handler om, hvordan regeringen, arbejdsgiverorganisationerne og fagbevægelsen skal sikre tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft i hele Danmark og praktikpladser til unge.

Her er Danske Regioners 10 anbefalinger

 1. 1

  Uddannelserne skal passe bedre til erhvervslivets behov i hver region.

 2. 2

  Antallet af studiepladser skal bestemmes ud fra det nuværende og fremtidige behov for arbejdskraft.

 3. 3

  Bedre rekruttering og fastholdelse af internationale talenter.

 4. 4

  Erhvervsuddannelserne skal være tilgængelige og attraktive for de unge.

 5. 5

  Flere forpligtende uddannelsessamarbejder og flere campusløsninger.

 6. 6

  Hæv niveauet hos kommende elever.

 7. 7

  Flere skal vælge erhvervsuddannelser efter folkeskolen.

 8. 8

  Bedre virksomhedsbetjening og større forventninger til virksomhederne.

 9. 9

  Adgang til fleksibel voksen- og efteruddannelse i hele landet.

 10. 10

  Opkvalificering rettet mod virksomhedernes konkrete behov.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1158442187539637