Uffe Elbæk om Danmarks liberale ungdom: Jeg forstår godt hvorfor

Både Alternativets Uffe Elbæk og Pernille Vermund fra De Nye Borgerlige er meget stolte af skolevalgets stemmeresultater.

Skolevalg 2017 er et tre uger langt undervisningsforløb udformet som en valgkamp med blandt andet politiske debatter for de unge. (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)

Stemmeresultaterne ved skolevalget er her til aften blevet offentliggjort, og de danske elever i 8. til 10. klasse er overvejende liberale.

Hele 55,3 procent af de unge har stemt for en blå regering, mens kun 44,7 procent mener en rød statsminister er bedst for Danmark.

Uffe Elbæk var blandt de voksne politikere, som var mødt op til valgfest på Christiansborg for at støtte Alternativets ungdomspolitikere på deres store valgaften.

Alternativet høstede 6,8 procent af stemmerne, det vil sige 2.799 stemmer. Et resultat, som den politiske leder er rigtig godt tilfreds med:

- 6,8 er et fantastisk flot resultat for vores unge. De startede for to måneder siden - så yes! Det er et dejligt tal, lyder det begejstret.

I alt har 63.000 elever fra 670 skoler over hele landet deltaget i skolevalget. I tre uger har de debatteret, udformet valgvideoer- og kampagner, og i dag mundede det hele ud i, at de skulle til stemmeurnerne og sætte kryds ved det parti, der bedst repræsenterer deres holdninger.

- Det liberale tiltaler de unge

Alternativets Uffe Elbæk mener, at det høje blå stemmeantal viser, at de borgerlige partier har rigtig godt fat i de unge.

- Jeg tror, de unge synes, at den frihedsorden, som blandt andre LA er eksponent for, er noget som tiltaler dem, siger han.

- At jeg så synes, det er den forkerte form for frihed, er noget helt andet. Men jeg kan godt forstå, at mange unge føler sig tiltrukket af den dagsorden.

Desuden mener han, at de seneste år med borgerlige regeringer også kan have slået igennem hos de unge, da de stod i stemmeboksen i dag. Selv tilhørte han som ung venstrefløjen - det der dengang hed Venstresocialisterne.

- De unge vil udvise udlændinge ved første dom

De Nye Borgerliges ungdomsafdeling scorede 1,4 procent af stemmerne, svarende til 606 stemmer. Og selv om de var det ungdomsparti, som fik færrest stemmer, så er der ifølge moderpartiets formand Pernille Vermund masser af være stolt af.

- Jeg synes, det er superflot, at en ungdomsafdeling, der er helt ny med 200 medlemmer, hvor ikke alle tidligere har prøvet at debattere, kan opnå det. Jeg er meget, meget tilfreds, siger hun.

Ifølge hende har de unge stemt på De Nye Borgerlige, fordi de 'siger tingene, som de er, kommer med konkrete løsninger og taler ikke uden om'.

- Jeg talte tidligere med Mikkel, vores formand for ungdomspartiet, og det, han har talt meget med vælgerne om, er tryghed. Det med at man skal kunne færdes sikkert på gaden. Og det er der, vores asyl- og udlændingepolitik kommer ind. Udlændinge skal udvises ved første dom, og det er mange unge helt enige i, siger hun.

Selv ville Pernille Vermund have stemt på De Konservative, da hun gik i 8. klasse, hvis hun kunne.

Også finansminister Kristian Jensen (V) og statsminister Lars Løkke Rasmussen glæder sig over skolevalgets stemmeresultater, hvor 19,1 procent af stemmer, svarende til 8.351 stemmer, gik til Venstres Ungdom.

- Dejligt at se så klar en opbakning til de borgerlige/liberale kræfter, skriver Kristian Jensen i et opslag på Facebook.

På Twitter hylder statsministeren Venstres Ungdom og de andre blå ungdomspartier:

https://twitter.com/larsloekke/status/827258262491762689

Sådan så valgresultaterne for alle partierne ud i år og ved skolevalget sidste år: