Uffe Elbæk: Skatten på arbejde skal ned på nul

Indkomstskatten skal afskaffes og erstattes af skat på blandt andet råstoffer, mener Alternativets leder, Uffe Elbæk.

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, ser gerne en større reform af det danske indkomstskattesystem, siger han i et interview med Politiken. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, lægger i lørdagens udgave af Politiken op til en grundlæggende reform af det danske skattesystem.

Uffe Elbæk vil ikke alene sænke skatten på indkomst. Han vil helt afskaffe den.

- Skatten skal ned på arbejde og gerne til nul, siger Uffe Elbæk til Politiken.

Dermed overhaler han Liberal Alliances målsætning om at sætte et loft på indkomstskatten på 40 procent inden 2025.

Ifølge Uffe Elbæk vil manøvren kræve, at man i stedet beskatter råstoffer og finansielle transaktioner.

- På finansielle transaktioner, store formuer, beskatning ved salg af fast ejendom, og ikke mindst skal ting koste det, de reelt burde koste i forhold til deres ressourceforbrug, siger Elbæk.

Løber tør for penge

Regnestykket går dog ikke op ifølge den borgerlige tænketank Cepos, der understreger, at den danske statskasse risikerer at løbe tør for penge.

Ikke mindst hvis Alternativet samtidig får held med at reducere den ugentlige arbejdstid til 30 timer.

- Man skal huske, at det reelt er arbejdskraften, som bærer langt den største del af skattebyrden - også de skatter, som formelt betales af erhvervslivet, siger Cepos' analysechef, Otto Brøns-Petersen.

Regeringen har til efteråret annonceret en skattereform, der skal sænke skatten for de laveste indkomster og reducere marginalskatten.

Alternativet planlægger også et skatteudspil til efteråret. Uffe Elbæk beskriver nulskatten på indkomst som et langsigtet mål.

/ritzau/