Ugens coronatal forklaret: Det er slut med restriktioner, men et par millioner af os mangler nok at blive smittet

Selvom corona ikke længere er samfundskritisk, er epidemien her endnu.

Når restriktionerne forsvinder, vil virus få lettere ved at sprede sig. Det kan forlænge toppen af smittekurven. (Foto: Grafik: Simone Cecilie Møller)

Det bliver altså lidt mærkeligt at tage metroen på arbejde på tirsdag med helt nøgen mund og næse.

Der er noget vidunderligt forløsende ved tanken om at smide mundbind og andre restriktioner. Men når jeg sidder dér med de andre passagerer, vil jeg nok samtidig have højere risiko for at blive smittet end på noget andet tidspunkt i epidemien.

For corona er ikke på retræte, selvom den fra næste uge ikke længere betragtes som samfundskritisk.

Vi får frihederne tilbage, fordi sundhedsvæsnet ser ud til at kunne klare presset uden at knække. Ikke fordi corona er ved at forsvinde.

Der vil stadig være rigtig mange, der bliver sygemeldt. Og også nogle, der vil blive alvorligt syge.

Så hvad kan vi forvente de kommende uger? Det vil jeg se nærmere på i denne uges gennemgang af coronatallene.

Ny variant af omikron giver mere smitte

Lad os først se på smitten lige nu. Der bliver stadig slået nye rekorder. Vi har endnu ikke set kurven knække, som det for eksempel er sket i Storbritannien.

Så hvorfor bliver smitten ved med at stige her og ikke andre steder? Det er der kommet data, der muligvis kan give en forklaring på.

En del af de positive coronatest bliver gensekventeret, så man kan se hvilken variant af corona, der er tale om.

Der findes flere varianter af omikron. Først kom BA.1, som er udbredt i de fleste lande. Men i Danmark er størstedelen af tilfældene nu med varianten BA.2.

BA.2 kom til landet lidt senere, men har ret hurtigt fået overtaget. Det er den, der forårsager smittestigningen i øjeblikket.

Lad mig vise dig det.

Fra de stikprøver, der bliver gensekventeret, ved vi nogenlunde, hvor mange procent der har haft hver variant. Ganger man procenterne med de daglige smittetal, kan man dele smitten op i to epidemier. Så ser det sådan her ud:

BA.2 ser altså ud til at være bedre til at sprede sig end BA.1.

Formentlig er den omtrent halvanden gang så smitsom, lyder den seneste vurdering fra Statens Serum Institut.

Det betyder, at der skal smittes flere, før der kommer immunitet nok i samfundet til at epidemien begynder at aftage. Altså at toppen på vores smittekurve bliver højere, end hvis vi havde haft BA.1 som briterne.

Der er heldigvis ikke noget, der tyder på, at BA.2 giver et alvorligere sygdomsforløb.

Men rigtig mange vil få den. Formentlig de fleste af os.

Den fulde genåbning vil ovenikøbet gøre det endnu lettere for virus at brede sig. Når vi nu igen får mulighed for at feste, giver det også virus mulighed for at gøre det til en smittefest.

Der var fulde huse, da det danske band The Minds of 99 gav koncert i Parken kort efter genåbningen i september 2021. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Ritzau Scanpix)

Genåbningen betyder sandsynligvis, at toppen på smittekurven vil blive forlænget, eller at der kan komme to toppe lige efter hinanden.

Hvor mange vil blive smittet denne vinter?

For at få et indtryk af, hvor mange mennesker omikron vil ramme, kan man tage et kig på, hvor mange den allerede har ramt.

Lidt groft kan man se på smittetallene siden jul. Det var her, omikron fik overtaget.

Knap en million mennesker er altså indtil nu registreret smittede med omikronvarianten. Der er dog også et stort mørketal. Det kunne være smittede, der ikke har haft symptomer eller bare ikke har fået en pcr-test og er kommet med i statistikken.

Myndighedernes seneste bud er, at man nok skal gange det officielle smittetal med to for at få det reelle tal. Så måske har op mod to millioner allerede stiftet bekendtskab med omikron.

Så mange smittede er vi altså kommet op på, inden vi har nået toppen af smittekurven.

Og smittekurver har det med at ligne hinanden lidt. Lidt groft illustreret ser de typisk cirka sådan ud:

Myndighederne vurderer, at vi vil nå toppen inden for de næste uger. De smittede indtil nu er altså cirka det, jeg har skraveret med rødt i ovenstående.

Det betyder også, at vi stadig mangler det område, jeg har farvet gråt.

Hvis det røde felt er et par millioner smittede, mangler der altså sandsynligvis stadig et par millioner, før foråret kommer og omikron er helt i bund.

Hvad bliver så konsekvensen af al den smitte?

Før restriktionerne blev aflyst på pressemødet i onsdags, var der et centralt spørgsmål, som eksperterne hos Epidemikommissionen skulle svare på: Kan hospitalerne klare det, når smittekurven når det højeste punkt?

Deres vurdering er, at det kan de godt, selvom de kommer under pres fra mange patienter og hullede vagtplaner. Især fordi meget få omikron-patienter ser ud til at ende på intensivafdelingerne.

Men der vil jo stadig være konsekvenser af de tårnhøje smittetal. Omikron er mildere, ikke uskadelig.

Der er selvfølgelig sygemeldingerne, som de fleste af os vil blive berørt af på en eller anden måde. Senfølger efter smitte med omikron ved vi endnu ikke meget om, men selv hvis de er sjældne, kan de godt ende med at ramme en del mennesker.

Og så vil der stadig være en del, der bliver rigtig alvorligt syge.

Det kan være svært at give et præcist øjebliksbillede af indlæggelserne. Som jeg skrev i sidste uge, er der en stor del af de smittede, der er indlagt af andre grunde end corona.

Men selvom de officielle indlæggelsestal ikke giver et præcist billede, er der en tydelig tendens til, at en mindre del af de smittede bliver indlagt:

På nuværende tidspunkt er det altså omkring en procent af smittede, der ender på hospitalet. Sidste uge kom jeg frem til, at det måske er op mod halvdelen, der ikke indlægges på grund af corona.

Tallet er usikkert, og det kan især blive påvirket, hvis de ældre og sårbare i højere grad bliver smittet den kommende tid. De har større risiko for at blive alvorligt syge af corona, og de har passet godt på sig selv indtil nu.

Men lad os være meget optimistiske og lege med tanken om, at det kun er en halv procent af de smittede, der ender på hospitalet på grund af corona.

Det kan stadig blive mange mennesker. En halv procent af en million er 5.000.

Hold øje med:

Jeg vil især følge smittetallene for kommunerne i hovedstadsområdet den kommende uge. De blev ramt af omikron først og har haft de højeste tal. Det vil muligvis også være dér, der først bliver opbygget så meget immunitet, at smittekurverne begynder at knække.

Så håber jeg også, at der kommer bedre data om dem, der er døde AF og MED corona den seneste tid.

Og så kan jeg nok heller ikke lade være med at holde øje med, om der er en af de andre i metroen, der kommer med et lille host.