Ugens coronatal forklaret: Er de indlagt AF eller MED corona?

Mange patienter på psykiatriske afdelinger tæller med i indlæggelsestallene, viser nye data.

(Foto: Grafik: Simone Cecilie Møller)

Har hospitalerne haft et stigende problem med, at folk bliver syge af corona? Eller har de et problem med, at folk, der er syge af noget andet, bliver smittet med corona og derfor skal isoleres?

Det spørgsmål har fyldt meget på redaktionen og i min indbakke den seneste tid.

Svaret er ret afgørende for, hvordan vi skal tolke den nuværende coronasituation. Det vil også give et indblik i, hvor farlig omikron-smitten er – og dermed hvor bekymrede vi skal være for, om smitten stiger den kommende tid.

Og denne uge er vi blevet en del klogere. Fra i onsdags begyndte der at komme et dagligt tal for indlagte MED corona i psykiatrien. I dag er det 156 patienter ud af de i alt 757 coronapatienter i den officielle statistik.

De nye data betyder, at man nu kan se udviklingen i psykiatrien og resten af hospitalsvæsnet hver for sig. Og så kan man se, at der siden nytår har været et fald i indlagte på de ”almindelige” afdelinger:

Det peger altså på et fald i antallet af patienter, der primært er syge AF corona. Oveni er der også kræftpatienter og folk med brækkede ben på de almindelige hospitalsafdelinger, der er smittede, men som ikke har corona som deres primære problem.

Hvad det betyder, vil jeg dykke ned i i denne uges gennemgang af coronatallene.

Omikron ændrer spillereglerne

Det er ikke nyt, at en del af patienterne er indlagt MED corona og ikke AF. Gennem hele epidemien er det blevet undersøgt med jævne mellemrum, og andelen af patienter MED corona har typisk ligget på 15-20 procent.

Men andelen har samtidig været ret stabil og kun steget langsomt, hver gang smitten i samfundet steg.

Det har indtil nu været en forsinkelse i tallene, fordi myndighederne har brugt Landspatientregisteret, hvor patienterne først bliver registreret med en diagnose, efter de er udskrevet.

Det er en ret præcis metode, fordi det også fanger patienten, der startede med at komme på hospitalet med et brækket ben, men endte med at være syg af en covid-lungebetændelse. Men forsinkelsen betyder, at man ikke får den allernyeste udvikling med.

Her kan du se de allernyeste tal, der dækker frem til slutningen af december:

Som du kan se, var andelen af patienter MED corona i december oppe på 24 procent. Det dækker både psykiatriske patienter og dem på andre hospitalsafdelinger.

Andelen er stille og roligt steget i takt med, at smitten i samfundet steg hen over efteråret og frem mod nytår.

Det er meget logisk, at det er sådan.

For jo mere udbredt smitte, jo større risiko er der også for, at den rammer folk, som er på hospitalet af andre årsager. For at sætte det på spidsen: Hvis alle i Danmark var smittet på én gang, ville det jo også gælde de ca. 10.000 personer, der på en gennemsnitsdag ligger i en hospitalsseng af alle mulige grunde.

Men nu, hvor vi kender tallene for psykiatrien, tyder det på, at andelen er vokset meget kraftigere end normalt de sidste par uger.

I december var omtrent 10 procent indlagt i psykiatrien, efter nytår er det på kort tid steget til 21 procent af alle indlagte. Altså en stigning på 11 procentpoint.

Her kan du med fordel lige huske på søjlediagrammet ovenfor. For det viste, at der i alt var 24 procent indlagt MED corona i december. Størstedelen af de indlagte MED var altså ikke i psykiatrien.

Hvis vi vil finde det samlede antal indlagte MED corona, skal vi altså lægge dem fra de almindelige afdelinger oveni.

Det bliver svært, for der går nogle uger, før der kommer data om dem. Men det ville nok ikke være helt ude i hampen at gætte, at niveauet på de almindelige afdelinger stadig er mindst det samme som i december. Hvis det er tilfældet, er vi oppe på 24+11=35 procent nu. Altså, at hver tredje indlagte er indlagt MED corona.

Det er selvfølgelig bare et gæt. Når jeg er så frisk til at antage det, skyldes det hele mekanismen med, at øget smittet i samfundet giver større risiko for at få smitten ind på hospitalerne.

Og hvis der er noget, vi har i øjeblikket, er det smitte i samfundet.

Det skyldes naturligvis den meget smitsomme omikron-variant. Den er simpelthen så smitsom, at den har ændret spillereglerne og gjort dermed gjort det sværere at tolke de samlede indlæggelsestal.

Omikron bliver godt nok dæmpet af vaccinerne og øget immunitet hos det stigende antal mennesker, der allerede er blevet smittet. Men samtidig er skolerne blevet åbnet sidste uge, der er mere genåbning på vej i kulturlivet næste uge.

Desuden er vi generelt mindre bekymrede over coronasituationen, viser data fra HOPE-projektet på Aarhus Universitet. Det kan få os til at opføre os mindre forsigtigt, og dermed gøre det lettere for omikron at sprede sig.

Patienter MED corona er ikke ligegyldige

Patienter MED corona ender sandsynligvis ikke i en respirator, hvis deres primære problem er psykisk sygdom og de ikke er særlig hårdt ramt på lungerne. Så derfor er det en god nyhed, at der er en høj andel af dem.

Det vil dog være forkert at tænke, at de ikke er en udfordring for sundhedsvæsnet. Bare se på billedet her.

Det er ressourcekrævende for personalet at iføre sig værnemidler som lægen her fra Herlev Hospital har gjort. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Ritzau Scanpix)

Det kræver mange ressourcer af sundhedsvæsnet at isolere patienter, og det tager tid og kræfter for personalet at iføre sig værnemidler, hver gang en patient skal tilses.

Det sker i en hverdag, hvor der i forvejen er mangel på personale og mange er sygemeldte med corona.

Forholdsreglerne er dog absolut nødvendige, for smitteudbrud på hospitalerne kan ramme nogle af de mest sårbare.

Er det så slut med at bekymre sig om corona nu?

Der ser altså ud til at være et faldende antal indlagte AF corona, når vi trækker patienterne, der er indlagt MED corona, fra.

Alligevel har jeg ikke åndet helt lettet op endnu.

Omkring 85 procent af de patienter, der blev indlagt sidste uge, var smittet med omikron-varianten. Selvom den tydeligvis er mildere end delta, er den stadig farlig nok til, at den kan sende folk på hospitalet. Det gælder især uvaccinerede.

Men i øjeblikket sender omikron altså ikke så mange på hospitalet, at sundhedsvæsnet er i fare for at bukke under.

Sådan behøver det dog ikke fortsætte. For hvis smittetallet stiger meget kraftigt de kommende uger, kan det godt ende med at blive så højt, at der er en risiko for sundhedsvæsnet alligevel.

Lad os tage et kig på den fremskrivning af smitten, som Statens Seruminstituts eksperter lavede i starten af året.

På nuværende tidspunkt ligger vi ret pænt i midten mellem det værste og det bedste scenarie.

Det kunne nærmest se ud til, at smitten er begyndt at flade ud. Men siden ovenstående scenarier fra SSI blev lavet, har et flertal på Christiansborg besluttet at åbne samfundet yderligere, og som sagt begynder mange af os at tage lettere på situationen.

Pointen her er, at selvom en meget lille del af de omikron-smittede ender på hospitalet, kan det stadig risikere at blive mange mennesker, hvis smitten bliver høj nok.

Hold øje med:

Jeg vil den kommende uge have et særligt øje på intensivafdelingerne. Der skal op mod fem fuldtidssygeplejersker til at passe en enkelt patient døgnet rundt, så de er noget af det vigtigste, hvis man skal undgå et overbelastet sundhedsvæsen.

Og det tyder på, at der også her er gang i et fald i antallet af coronapatienter.

Tal fra Sydafrika tyder på, at omikron sender langt færre på intensiv. Hvis det slår igennem i Danmark også, er vi et skridt længere væk fra et presset sundhedsvæsen.

Og dermed et skridt nærmere en normal hverdag.

FacebookTwitter