Ugens coronatal forklaret: Smittetallene stiger vildt – men hvor vilde er de egentlig?

Få overblikket over ugens udvikling i coronatallene her.

Der er blevet skruet op for antallet af test denne uge. Det bør man tage med, når man ser den dramatiske stigning i smittetallet. (Foto: Grafik: Lise Grønvald Nielsen)

Det kan føles lidt som om, vi er tilbage i foråret.

Hver dag slås der nye smitterekorder, og min computer står igen på køkkenbordet i stedet for skrivebordet ude i DR-byen. Her til eftermiddag trådte ekstra restriktioner og hjemsendelser af skolebørn i kraft, så 4 ud af 5 af os nu er omfattet.

Alt sammen giver lidt deja vu.

Men hvor vilde er denne uges stigninger egentlig, når man dykker lidt længere ned i tallene og kigger nærmere på antallet af tests? Har smitten taget et dramatisk hop, som den gjorde i foråret, eller står vi i en anden situation?

Det vil jeg kigge lidt nærmere på i denne artikel.

Et ordentligt smittehop

2.046 nye smittede, lød meldingen fra Statens Serum Institut i mandags. Nu har tallet to dage i træk været over 3.000.

Man kan få det indtryk, at smitten på få dage er steget med over 50 procent.

Når man ser på de daglige smittetal, bør man dog altid se på antallet af test også. Og poderne har haft virkelig travlt med vatpindene i de hvide telte de seneste dage. Så travlt, at der mange steder har været 3-4 dages ventetid på overhovedet at få en tid.

Mens mandagens smittetal var baseret på knapt 79.000 prøver, var tallet i dag baseret på over 109.000.

Regner man lidt på det, var 2,6 procent af prøverne positive i mandags. Fredag var det 2,8. Altså en stigning, men ikke en eksplosion.

Samtidig er testindsatsen især øget i de dele af landet, der er hårdest ramt.

I grafen nedenfor har jeg samlet de daglige tests i hovedstadsområdet. Det er kommuner, der har markant højere positivprocenter end landsgennemsnittet. Derfor vil flere tests her også give ekstrahøje smittetal.

Det betyder dog ikke, at man skal tro, at smitten slet ikke stiger. Der er også data, der trækker i den modsatte retning.

Mest bekymrende er det, at positivprocenterne i hovedstadsområdet ser ud til at være på vej op. I dag var København oppe på 5,0. Det er det højeste siden foråret, og en stigende positivprocent er et tegn på, at der er en reel stigning i smitten – altså at det ikke bare kan forklares med antallet af test.

Hvad med de ’åbne’ kommuner?

Det meste af ugen har fokus af naturlige grunde ligget på de 69 kommuner, hvor ekstra restriktioner nu griber ind i skolegang, arbejdsliv og fritidsaktiviteter for 4,6 millioner borgere. Det er også disse kommuner og regioner, der har det klart højeste smittetryk.

Men hvad med resten af landet?

I de 29 kommuner som er sluppet for ekstra restriktioner, har man ikke oplevet samme stigning i smitten den seneste tid.

Som man kan se i nedenstående graf, har smitten faktisk ligget nogenlunde stabilt siden slutningen af oktober.

Den samlede statistik over de 29 dækker dog over, at smitten har været stigende nogle steder, mens den er faldet andre steder.

Tønder, Varde og Billund har for eksempel haft faldende smitte.

Andre steder går det op. For eksempel ser der ud til at være en markant stigning i Nordfyns Kommune lige nu. Her har man den seneste uge haft 139 smittede pr. 100.000 indbyggere. Det er et stykke under grænsen på 200, der ser ud til at være en af rettesnorene for myndighederne.

Men en stor del af de smittede er fundet de sidste dage i opgørelsesperioden, og hvis det smitteniveau fortsætter, kan kommunen ret hurtigt komme op på et niveau, hvor restriktioner kan blive en mulighed.

Hold øje med…

Nu da så mange kommuner er blevet underlagt flere restriktioner, vil jeg selvfølgelig de kommende dage holde øje med tegn på, om indsatsen har virket, og smittekurven begynder at gå ned igen.

Men det kræver nok lidt tålmodighed.

En del af de smittede, der bliver opdaget de kommende dage, vil have fået sygdommen før de nye restriktioner blev indført, og selvom den for mange står på hjemmearbejde og hjemmeskoling, kan man jo stadig smitte andre i samme husstand. Så der vil være en lille forsinkelse, når man lukker noget ned.

Så vi skal nok ind i næste uge, før man for alvor kan forvente en effekt.

Samtidig er der jo så ændringer i antallet af test, der, som beskrevet ovenfor, kan gøre det sværere at se den reelle smitteudbredelse i de daglige tal.

Så jeg vil holde godt øje med positivprocenten også.

Antallet af indlagte på hospitalerne er også vigtige at følge. Det har været stigende og nærmer sig snart 400.

Her er der dog formentlig brug for endnu mere tålmodighed. Da det tager et stykke tid, fra en person bliver smittet, til sygdommen udvikler sig alvorligt, vil kurven med indlagte formentlig først knække, efter smittekurven gør det.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter