Ukraine-forening politianmeldt: Livsnødvendigt udstyr blev aldrig modtaget

Formand ønsker ikke at dokumentere, hvordan støttemidler er gået til velgørende formål.

En ukrainsk soldat i fuldt udstyr. (Arkivfoto)

Den danske støtteforening Danish Foreign Legion er blevet politianmeldt af støttere, der føler sig bedraget.

Den velgørende forening har sagt, at den køber militært udstyr såsom hjelme og skudsikre veste tiltænkt danskere i Ukraine og sælger pro-ukrainsk merchandise for at samle penge ind til formålet.

Men nu har mindst tre personer politianmeldt foreningen, fordi de mener, at de er blevet snydt.

Politiets Nationale enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) bekræfter over for P1 Morgen i dag, at de har modtaget flere anmeldelser vedrørende foreningen.

- Vi har ikke yderligere kommentarer, da der er tale om en verserende sag, oplyser NSK's kommunikationschef.

Foreningen Danish Foreign Legion har siden Ukrainekrigens begyndelse indsamlet penge til at hjælp danskere, der er rejst til Ukraine for at kæmpe for landet.

En række personer fortæller til P1 Morgen, at de ikke har modtaget det militærudstyr eller tøj, de har købt gennem foreningen eller fået deres penge tilbage, til trods for at de har rykket foreningens formand, Christopher Clausen, adskillige gange.

15.300 kroner til forening

Blandt andet Nicky Grodtkorp Hansen, som har betalt 15.300 kroner til Danish Foreign Legion for tre veste og tre hjelme, som han selv ville videresende til danske krigere i Ukraine.

- Jeg har ikke fået udstyret, og jeg har heller ikke fået pengene tilbage - trods utallige rykkere, siger han.

Danish Foreign Legion har ifølge Nicky Grodtkorp Hansen givet flere forskellige forklaringer på, at udstyret aldrig nåede frem.

- Til at starte med var forklaringen, at udstyret var strandet i tolden i Kastrup Lufthavn. Efter lidt tid var forklaringen, at PET (Politiets Efterretningstjeneste, red.) undersøgte, at udstyret ikke gik til rockermiljøet.

Månederne gik og intet skete.

- Han svarede, at det hænger i tolden. Og så hørte vi ikke mere fra Christopher Clausen, fortæller Nicky Grodtkorp Hansen.

Formand for foreningen Christopher Clausen ønsker ikke at forholde sig til Nicky Grodtkorp Hansens politianmeldelse.

- Det vil jeg sådan set ikke udtale mig om. Det har jeg ikke nogen udtalelser om, siger han.

'Nu må politiet tage affære'

DR har set samtalerne mellem Nicky Grodtkorp Hansen og Christopher Clausen, hvor Nicky Grodtkorp Hansen blandt andet giver formanden en deadline for, hvornår han vil politianmelde Christopher Clausen, hvis han ikke modtager sine penge.

Pengene dukkede aldrig op på Nicky Grodtkorp Hansens konto, og derfor politianmeldte han foreningen til Fyns Politi.

- Han er politianmeldt, fordi han ikke har udleveret de ting, vi har bestilt, og vi har ikke fået pengene tilbage. Der er desværre flere i samme båd som mig, der heller ikke har modtaget noget, siger han og tilføjer, at politiet nu tager affære.

Juraprofessor ved Syddansk Universitet Sten Schaumburg-Müller vurderer, at det kan være tale om bedrageri, hvis foreningens formand har handlet bevidst.

- Det er en betingelse, at pågældende skal have haft fortsæt til ikke at ville levere og ikke vidst, han ikke kunne levere tingene, hvis det skal være strafbart. Han skal ikke have haft nogen mulighed eller nogen som helst intention om at udlevere tingene, siger Sten Schaumburg-Müller.

I første omgang er det politiets arbejde at gå videre med sagen, og så kan den ende hos domstolene, forklarer han.

Penge til foreningsarbejde

Ifølge Christopher Clausen er samtlige midler, foreningen har modtaget, gået til deres velgørende arbejde, men han ønsker ikke at dokumentere det.

- De er jo gået til alt muligt. De er gået til pårørende, de er gået til tøj, de er gået til mange ting. De er jo ikke kun gået til pårørende. Det har gået til mange ting, altså, siger han.

Kan du dokumentere det?

- Jeg kan sagtens dokumentere det.

Vil du så sende det i en mail til mig?

- Nej. Nej.

Hvorfor ikke?

- Fordi de navne, vi har, som vi donerer til, det kommer ikke dig ved. Det kommer simpelthen ikke dig ved.

Christopher Clausen blev i december 2021 idømt en delvist betinget fængselsdom på to år og seks måneders for bedrageri. Han blev samtidig dømt til at betale 3,4 millioner kroner i erstatning i sagen og er blevet frakendt retten til at stifte, være direktør eller sidde i bestyrelsen i selskaber i to år.

Danish Foreign Legion er en forening og ikke et selskab, og derfor kunne han godt starte den.

Torsdag 8. dec. 2022