Ukraine i direkte bøn til Danmark: Frigiv de kanoner

Dansk valgkamp forsinker donation af eftertragtet artillerisystem, siger Ukraines forsvarsminister.

Danmarks Caesar-artilleripjecer kan skyde seks 155 mm-artillerigranater afsted på under 60 sekunder, ifølge Forsvarets hjemmeside. (Foto: © Rasmus Christopher Franck / Forsvarsgalleriet)

Ukraines forsvarsminister, Oleksii Reznikov, opfordrer danske politikere til at frigive dele af Forsvarets nye artillerisystem og sende det til Ukraine.

De seks såkaldte Caesar-haubitser er kraftige, langtrækkende kanoner, der er monteret på en pansret lastbil.

Haubitserne er forsinkede og befinder sig formentlig stadig i Frankrig, hvor de er produceret på den franske stats våbenfabrik.

Men i stedet for at levere dem til det danske forsvar, som det ellers var meningen, bør danske politikere beslutte sig for at sende dem til Ukraine i samarbejde med Frankrig, siger han.

- Vi leverer blod og ukrainske liv. Ukraine er skjoldet mod Rusland, der åbent har sagt, at de ønsker grænserne fra Den Kolde Krig tilbage, siger Oleksii Reznikov i et interview med DR Nyheder.

- Hvis vi ikke stopper dem, er det i sidste ende danske liv og dansk blod, der skal ofres, for at stoppe dem. Derfor vil våbnene gøre mere gavn her end i Danmark, siger han.

I videon herunder fortæller Oleksii Reznikov, at det danske forsvar råder over våbensystemer, der kan hjælpe Ukraine.

Muligt samarbejde med Frankrig

Caesar-artillerisystemet har tidligere været nævnt som våbenhjælp til Ukraine. I et interview med tv-stationen France 2 sagde den franske præsident Emmanuel Macron, at Frankrig i samarbejde med Danmark var i færd med at hjælpe Ukraine med flere af de fransk udviklede haubitser.

Frankrig har tidligere sendt 18 Caesar-haubitser til Ukraine.

- Vi arbejder på at kunne levere yderligere seks af dem i samarbejde med Danmark. Det er kanoner, der er lavet til den danske hær. Nu prøver vi i stedet, om det er muligt at sende dem til ukrainerne og lave nogle andre til Danmark, sagde Emmanuel Macron for knap to uger siden.

Men ifølge forsvarsminister Reznikov er våbenhjælpen endnu ikke blevet til virkelighed. Der er tekniske vanskeligheder, siger han.

Når de er ryddet af vejen, vil det være op til en politisk beslutning i det danske folketing, om haubitserne skal sendes afsted, forklarer han.

- For at være ærlig tror jeg, at valgkampen er mere vigtig i Danmark lige nu. Men bagefter håber jeg, at der kan blive truffet en politisk beslutning, konstaterer Oleksii Reznikov.

Forsvarsministeriet afviser

Hidtil har danske myndigheder afvist ethvert kendskab til en aftale med Frankrig om Caesar-artilleriet - og gør det stadig.

Forsvarsministeriet kan ikke bekræfte, at der er indgået en aftale med Frankrig om at sende de danske Caesar-haubitser afsted.

- Af hensyn til fortroligheden om operative forhold kan Forsvarsministeriet generelt ikke komme nærmere ind på forhold om donationer af våben, herunder fortrolige drøftelser med tætte allierede.

- Forsvarsministeriet kan dog ikke bekræfte den beskrevne sammenhæng med den franske donation, skriver ministeriet.

Fungerende forsvarsminister Morten Bødskov (S) afviser at svare direkte på, om han vil arbejde for, at Ukraine får dansk Caesar-artilleri, hvis han fortsætter som minister.

- Efter et folketingsvalg føler jeg mig helt overbevist om, at der kommer flere donationer fra Danmark. Men det er noget, vi diskuterer med Folketinget i første omgang, siger Morten Bødskov.

Ros til Danmark

Oleksii Reznikov roser dog samtidig Danmark for at gå forrest og støtte Ukraine i en svær tid.

Han mener, at Danmark spiller en større rolle, end størrelsen af kongerigets våbenlagre berettiger til.

- Danmarks vigtige europæiske stemme, aktivitet og position betyder mere end granater og geværer. Det spiller en større rolle for os, at Danmark med sin strategiske sans har været med til at overtale andre lande til at støtte os.

Reznikov besøgte København i august i forbindelse med våben- og donorkonferencen #CopenhagenUkraineChristiansborg. En konference, som Storbritannien, Ukraine og Danmark stod i spidsen for.

Forsvarsministre og repræsentanter fra 26 lande til donorkonferencen #CopenhagenUkraine på Christiansborg i august. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Han fortæller, at særligt to ting gjorde indtryk fra det besøg: Ukrainske flag fra danske flagstænger og officielle bygninger.

Samt at mærke det personlige engagement fra danske politikere. Det gælder også forsvarsminister Morten Bødskov.

- Jeg kan mærke, at han tror på sagen. Det er ikke bare ord, hjertet er med. Han vil forsvare de europæiske værdier. Tro mig, jeg er advokat - jeg kan mærke, om det bare er ord, eller folk tror på sagen, siger Reznikov.

I starten af oktober kunne Danmark, Norge, Tyskland og Slovakiet præsentere et konkret resultat af indsamlingen.

I løbet af næste år bliver 16 nye Zuzana II selvkørende haubitser fra den statslige, slovakiske våbenfabrik efter planen leveret til Ukraine.