Ukraine ønsker F-16: ’Fly vil selvfølgelig betyde noget for kampen’

Kampen mellem Rusland og Ukraine vil blive mere ligeværdig, hvis Danmark og andre NATO-lande skulle vælge at donere kampfly, lyder det fra en ekspert.

Siden Rusland sidste år invaderede Ukraine har den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, gentagne gange bedt vestlige lande om at donere F-16-fly.

Ifølge præsidenten er flyene nødvendige, hvis krigen skal ende til ukrainernes fordel.

Og det vil spille en rolle, hvis Ukraine får vestlige kampfly. Det siger Karsten Marrup, der er major og chef for Center for Luftoperationer ved Forsvarsakademiet:

- Det vil selvfølgelig betyde noget for kampen, og den måde Ukraine kan kæmpe på.

Træning af piloter – Ukraine skal være klar

Senest har Danmark meldt ud, at man sammen med Holland vil stå for at træne ukrainske piloter til F-16.

Ifølge fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen skal ukrainerne kunne flyve F-16, hvis nogle lande skulle vælge at donere flyene. Den fungerende minister vil dog ikke løfte sløret for, om det vil ende ud i en dansk donation.

Tidligere har landene frygtet, at en donation af F-16 ville eskalere konflikten med Rusland, siger Karsten Marrup. Men de seneste mange donationer fra NATO-lande af kampvogne, raketter og andre våbensystemer er med til at bane vejen for, at F-16-fly kan blive en realitet:

- Når vi ser tilbage på, hvad det er, der er sket, så må vi snart være der politisk, hvor mange siger, vi er klar til at donere kampfly.

Se videoen øverst i denne artikel, hvis du vil blive klogere på, hvad det vil betyde for krigen, hvis Ukraine får vestlige kampfly.