Ukrainere er på vej ud i fritidslivets frirum: 'Det er det her, forenings-Danmark kan'

De danske foreninger er klar til at tage imod flygtninge, og særregler fra blandt andet DBU gør det nemmere for klubberne at registrere dem hurtigt.

Eygen Profatulo (t.v.) og Kenneth Dahl Sørensen - henholdsvis spiller og træner i Kjellerup IF. (Foto: © Julius Waag Poulsen)

Det er en tilfældighed, men det er svært at overse symbolikken i, at Kjellerup IF render rundt i gule og blå spilledragter.

Et par hurtige finter i forsvaret og en iskold yderside med venstrefoden - så står der 2-1 til Eygen Profatulo og hans nye holdkammerater fra den midtjyske serie 4-klub.

Den 16-årige, ukrainske flygtning kom til Danmark fra Berdychiv for få uger siden, men han er allerede blevet en del af foreningslivet i byen, hvor klubben har budt ham velkommen med åbne arme.

- Vi blev kontaktet af en mand, der kender Eygens far. Han spurgte, om ikke han kunne spille fodbold hos os, for han kedede sig, og det sagde vi selvfølgelig ja til. Det er god omtale for byen, og vi vil gerne tage imod dem i klubben, forklarer U19-træner Kenneth Dahl Sørensen, der har valgt at prøve sin nye spiller af på et seniorhold, selv om han kun er 16 år.

  • - Fodbold er fællesskab og et sted, hvor man hygger sig, uanset hvordan det går derhjemme eller på jobbet, siger U19-træner Kenneth Dahl Sørensen fra Kjellerup IF. (Foto: © Julius Waag Poulsen)
  • Eygen Profatulo spillede for klubben Polissya hjemme i Ukraine. Forleden var han sammen med Kjellerup med til at vinde over Thorsø-Tungelund i serie 4. (Foto: © Julius Waag Poulsen)
1 / 2

- Han var lidt nervøs i starten, men drengene har taget ansvar for at integrere ham, og nu smadrer han igennem. Jeg kalder ham en ukrainsk Nicklas Bendtner, for han er en stor dreng, der sparker godt til bolden, siger Kenneth Dahl Sørensen.

- Fodbold er fællesskab og et sted, hvor man hygger sig, uanset hvordan det går derhjemme eller på jobbet. Eygen har nogle svære vilkår nu og familie nede i Ukraine, der kæmper, så det her skal være et frirum for ham.

Eygen Profatulo mødte op til træning dagen efter, at han havde fået en aftale med klubben, og forleden spillede han så sin første træningskamp, hvor han foruden scoringen var med i endnu et mål i sejren over Thorsø-Tungelund IF, der endte på 5-1.

- Det var fedt! Jeg nød det. Spillerne her er søde, og det føltes godt at score et mål, konstaterede han lettere forpustet lige efter slutfløjtet.

I videoen herunder kan du se Eygen Profatulos scoring til 2-1:

'Det er det her, forenings-Danmark kan'

Normalt kan en udenlandsk spiller ikke "bare" komme udefra og melde sig ind i en dansk fodboldklub, men "normalen" blev på flere områder sat ud af spillet, da krigen brød ud den 24. februar.

Også i sportens verden.

Charlotte Bach Thomassen har været landsformand for DGI siden 2018, og så er hun mor til tre børn, der dyrker idræt i foreninger.

Derfor har det internationale fodboldforbund, FIFA, midlertidigt suspenderet kravet om spillerlicens, så flygtninge kan snøre støvlerne med det samme.

Hos Danske Gymnastik & Idrætsforeninger, DGI, fortæller landsformand Charlotte Bach Thomassen, at der er blevet arbejdet hurtigt på at hjælpe de danske idrætsforeninger med at tage godt imod alle de nye medlemmer.

Helt konkret er der lavet en otte siders folder på ukrainsk, der forklarer, hvad vi forstår ved foreningsliv herhjemme.

- De skal vide, hvad der er af tilbud i de områder, de kommer til at bo og arbejde i. Der er selvfølgelig en masse praktisk, der skal falde på plads først omkring de her børn og familier, men vi forventer, at vi snart kommer til at se mange af dem ude i foreningslivet, hvor de kan få gode oplevelser og nye venner, siger Charlotte Bach Thomassen.

Hun understreger, at selv om meget fokus lige nu naturligt er rettet mod børn og unge, er der også plads til ældre, der har lyst til at dyrke idræt og til at få et tiltrængt frirum fra det mentale kaos, de måske befinder sig i somfølge af krigen i hjemlandet.

- Alle mennesker kan tilføre noget. Det er det, der er så fint og unikt ved vores foreningsliv her i Danmark. I idrætsforeningerne har vi kroppens sprog, og vi mødes uanset hvilken baggrund, vi kommer med, siger Charlotte Bach Thomassen.

- Er der overhovedet plads til alle de her nye medlemmer rundt i foreningerne?

- Der er typisk plads til dem, der gerne vil være en del af fællesskabet, men det er klart, at der vil være presbolde i storbyerne, hvor der i forvejen er mange om faciliteterne. Corona har vist os en innovationskraft af en anden verden, og vi går lysere tider i møde, hvor meget aktivitet kan foregå udendørs, så jeg er sikker på, at vores foreninger vil være kreative for at få tingene til at lykkes, siger Charlotte Bach Thomassen.

Siden DR Nyheder mødte Eygen Profatulo i Kjellerup, har han af personlige årsager valgt at forlade Danmark. DR er stadig i kontakt med ham.