Udlandschef: Decideret forkert, når Ukraines ambassadør beskylder Matilde Kimer for at manipulere

Niels Kvale, udlandschef i DR Nyheder, synes, man skal være meget forsigtig med at kalde en beskrivelse af et møde for "manipulerende", når man ikke selv har været til stede.

DR's Ruslands- og Ukrainekorrespondent, Matilde Kimer, har svært ved at fortsætte sit arbejde i Ukraine, efter hun har fået frataget sin presseakkreditering. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix Denmark)

Det er "manipulerende", når DR's Rusland- og Ukrainekorrespondent, Matilde Kimer, siger, at hun bliver forhindret i at udføre sit arbejde som korrespondent Ukraine, efter hun har fået frataget sin presseakkreditering i landet.

Sådan lyder det i dag fra Ukraines ambassadør i Danmark, Vydoinyk Mykhailo, i et interview med Politiken.

- Det eneste, der er sket, er, at Forsvarsministeriet har annulleret hendes militære akkreditering, så hun ikke kan komme til frontlinjen og rapportere derfra. Men hun kan nemt arbejde som journalist i Ukraine og har også gjort det gennem efteråret. Så hun er ikke blevet udelukket, og det er altså manipulerende at påstå, siger Vydoinyk Mykhailo til Politiken.

DR forsøger selv at få et interview med ambassadøren fra Den Ukrainske Ambassade i Danmark.

Matilde Kimer taler med et medlem af Azov-bataljonen i Kharkiv. (Foto: © Lau Svensson, DR)

Kimer mener, at hun er frataget al mulighed for at fungere som journalist i landet. Det skyldes ifølge hende, at der er militær undtagelsestilstand i Ukraine.

- Det er militærets regler, der gælder i hele landet. Du kan ikke bevæge dig rundt som udlændinge uden at vise, at du har en akkreditering. Du kan ikke henvende dig til en myndighed. Der er også masser af private, der gerne vil se, du har en akkreditering og er godkendt til at arbejde, siger Matilde Kimer.

Den annullerede akkreditering betyder ikke, at Matilde Kimer er forment adgang til Ukraine. Og ifølge Ukraines ambassadør i Danmark kan Kimer sagtens fortsætte sit arbejde i Ukraine. Det eneste, der ifølge ambassadøren er sket, er, at Forsvarsministeriet har annulleret hendes militære akkreditering, så hun ikke kan rapportere fra frontlinjen.

Niels Kvale, der er udlandschef i DR Nyheder synes, man skal være meget forsigtig med at kalde en beskrivelse af et møde for "manipulerende", når man ikke selv har været til stede.

- Hans udlægning, af at Matilde Kimer er kommet med en manipulerende beskrivelse af mødet, er decideret forkert.

- Jeg har selv deltaget ved et møde med tre embedsmænd fra det danske udenrigsministerium, hvoraf to var til stede sammen med Matilde i Kyiv, og det møde bekræftede den beskrivelse, som Matilde Kimer har givet, siger Niels Kvale.

Ambassadør: Overtrådt tre regler

I august meddelte det ukrainske forsvarsministerium, der udsteder akkrediteringerne, at hendes akkrediteringen blev annulleret, og at det skete efter ordre fra den ukrainske sikkerhedstjeneste, SBU.

Torsdag den 8. december var det muligt for Matilde Kimer at få et møde med SBU i Kyiv.

Ifølge Kimer selv fik hun at vide, at nogle af hendes opslag ser ud som om, hun sympatiserer med Rusland, fortæller hun. Hun formoder, at sikkerhedstjenesten henviser til opslag på hendes professionelle Facebook-profil.

Derudover fortæller Kimer, at hun på mødet fik at vide, at sikkerhedstjenesten vil revurdere hendes sag, hvis hun siger ja til at skrive det, de kalder "gode historier" om Ukraine. Samtidig skal hun bruge det materiale, som sikkerhedstjenesten stiller til rådighed for hende.

Det har Matilde Kimer afvist at gøre.

Matilde Kimer passerer en bygning der har været udsat for angreb fra russiske styrker i den ukrainske by Kharkiv (Foto: © Lau Svensson, DR)

Ukraines ambassadør i Danmark, Vydoinyk Mykhailo, anfægter Kimers udlægning af mødet i interviewet med Politiken.

Han mener, at Kimer har fået frataget sin akkreditering, fordi hun har brudt rejsereglerne tre gange.

- Hun har ganske enkelt overtrådt reglerne for akkrediteringen, det ved hun og har erkendt det under sit møde med vores sikkerhedstjeneste, siger Vydoinyk Mykhailo til Politiken.

Han kalder det for en "brutal overtrædelse", at Kimer i sommer rejste til frontlinjen i Mykolajiv-regionen uden at have den fornødne tilladelse.

Ifølge Matilde Kimer er to af dem ikke sande.

- Ambassadøren hævder tre ting: For det første et besøg på Krim i marts 2015, inden der var iværksat love, der begrænser udlændinge i at besøge Krim. Den blev lavet efterfølgende. For det andet at jeg er rejst ulovligt ind i Donetsk fra den russiske side. Det er simpelthen ikke korrekt.

Kimer erkender, at den tredje episode har fundet sted. Hendes udlægning af situationen er dog forskellig fra de ukrainske myndigheders.

- Jeg rejste til havnebyen Mykolajiv. Det er fuldstændig korrekt. Jeg havde fået at vide, at alt var i orden. I checkpointen får vi at vide, at vi ikke må passere igennem. Der er en længere udredning med myndighederne inklusive sikkerhedstjenesten. Tingene bliver redt ud, og jeg tager tilbage til optagelserne i Mykolajiv. Der er intet i den sag, der virker uafsluttet - tværtimod.

Dækningen får trængere kår

Det kommer unægteligt til at påvirke DR's dækning af konflikten, at Matilde Kimer ikke kan arbejde fra Ukraine, mener udlandschef Niels Kvale.

- Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at det ikke har en betydning, at vores allerdygtigste medarbejder, der har allermest erfaring, kan sproget, har dækket Ukraine i 12-14 år, ikke er en del af det lige nu.

- Det har en stor indflydelse på vores dækning. Den er simpelthen ikke så god, som Matilde, jeg og alle andre her i huset gerne vil have, den skal være.

Selvfølgelig fortsætter DR sin Ukraine-dækning, selvom Kimer ikke har sin akkreditering i øjeblikket, forklarer Niels Kvale.

- Vi dækker krigen, som vi hele tiden har gjort - kritisk og balanceret. Vi har rigtig mange dygtige folk involveret i vores dækning af Ukraine.

Matilde Kimer blev i sommer udvist af Rusland.