Ukrudtsbrændere er årsag til flere hundrede brande hvert år

Gigantium er langt fra ene om at være blevet antændt af en ukrudtsbrænder.

Det var en ukrudtsbrænder, der i går satte ild til idræts- og kulturcenteret Gigantium i Aalborg. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Den voldsomme brand i idræts- og kulturcenteret Gigantium i går er langt fra den eneste, hvor en ukrudtsbrænder har været årsagen til branden.

Sidste år var mindst 250 brande forårsaget af ukrudtsbrændere. Og foreløbig er der registreret 112 brande i perioden fra 1. januar til 31. maj i år. Det viser tal fra Beredsskabstyrelsen.

- Det kan undre mig, hvordan det kan gå så galt, men det skyldes ofte uforsigtighed. Måske tænker folk ikke på den reelle risiko, der er forbundet med ukrudtsbrændere. Men som vi har set det med Gigantium, så kan det altså virkelig gå galt, siger Mads Dalgaard, der er seniorberedskabsmester i Beredskabsstyrelsen.

Fra 2012 til 2016 rykkede brandvæsenet ud til flere end 1.100 brande, som opstod på grund af uforsigtighed ved brug af ukrudtsbrændere.

Men det er ikke altid kun uforsigtighed, der kan være årsag til, at ukrudtsbrændere er skyld i en brand.

I løbet af året har Sikkerhedstyrelsen flere gange advaret folk mod at bruge bestemte ukrudstbrændere, fordi styrelsen har fået henvendelser om eksplosive flammer fra brænderne.

Derfor skal man, ifølge Mads Dalgaard, være opmærksom på, at man får købt en ukrudtsbrænder, der er sikkerhedsgodkendt ud fra de danske regler. Det kan man kontrollere ved at se, om brænderen er "BG"- mærket.

Nedenfor kan du få gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du bruger din ukrudtsbrænder.

Beredskabsstyrelsens råd til brug af ukrudtsbrændere

  • Ukrudt skal kun svitses. Det skal ikke brændes væk.Det er bedst at flammebehandle om foråret og sent om efteråret, og når planterne og jorden er fugtig.

  • Brug ikke brænderen i tørre perioder og blæst.

  • Sørg for at have en fyldt vandkande i nærheden.

  • Sørg for god afstand til bunker af tørre blade.

  • Brug ikke brænderen nær bygninger, buske og biler.

  • Hold øje med flammen hele tiden og forlad aldrig en tændt brænder.

  • Efterlad ikke gløder eller ulmende planterester.

  • Efterlad ikke en varm brænder i nærheden af brandbare ting.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter