Ukrudtsbrændere skyld i 200 brande årligt

Fra 2007 til 2010 rykkede brandvæsenet ud til 759 brande, som opstod pga. ukrudtsbrændere. En kampagne skal sætte fokus på sikker brug af redskabet.

Ukrudtsbrændere er skyld i 200 brande hvert år. (Foto: Francis Dean © Scanpix)

Det er ikke særligt sjovt at fjerne ukrudt mellem havefliserne med håndkraft. Derfor vælger mange danskere at købe en ukrudtsbrænder. Desværre sker det ofte, at det ikke kun er ukrudtet, der får en tur med brænderen.

759 ukrudtsbrande på tre år

Fra 2007 til 2010 rykkede brandvæsenet ud til 759 brande, som opstod på grund af ukrudtsbrændere. Dertil kommer alle de brande, som brandvæsenerne ikke tilkaldes til.

På skadestuerne behandles 15 personer om året i gennemsnit desuden efter skader, som de har pådraget sig efter at have anvendt en ukrudtsbrænder forkert.

Det får nu Sikkerhedsstyrelsen og Beredskabsstyrelsen til at komme med fem gode råd om sikker brug af ukrudtsbrændere: Se rådene og uddybende forklaringer til hvert af dem til højre her på siden.

Plakater i byggemarkeder

- Det vigtigste er, at man kun meget kortvarigt skal opvarme ukrudtet. På den måde fordamper vandet i planten. Hvis man bare brænder løs på planterne, til de forkuller, så er der større risiko for ulykker - og desuden kommer ukrudtet igen, fordi rødderne overlever, siger Mette Cramon, der er kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.

Udover at lægge de gode råd på styrelsernes hjemmesider, bliver rådene også hængt op i de danske byggemarkeder, hvor folk typisk køber deres ukrudtsbrænder.

- Vi håber, at folk bliver lidt mere opmærksomme på, at de altså skal passe på, når de bruger "flammekasteren". Med vores råd kan vi forhåbentligt nedbringe antallet af brande og personskader, siger overingeniør i Beredskabsstyrelsen Peter Hofman-Bang.

Facebook
Twitter