Alle har som udgangspunkt samme rettigheder til sundhed i Danmark, men der er noget galt.
I hvert fald ser det ud til, at parametre som uddannelse og indkomst har indflydelse på, hvor syge vi bliver, og hvornår vi dør. Det fremgår af dokumentarserien 'En syg forskel', der bliver sendt i morgen på DR1.
- Der er en forskel på 10 år mellem de rigeste og den fattigste del af befolkningen i, hvor længe vi lever. Det er en af de mest markante udviklinger, vi ser overhovedet, siger Knut Borch-Johnsen, der er vicedirektør på Holbæk Sygehus og en af kilderne i dokumentaren.
DR Dokumentar illustrerer uligheden i sundhed med et besøg i to forskellige dele af Aalborg, Hasseris - et af de mere velhavende kvarterer i Aalborg - og Aalborg Øst, som hovedsagligt består af socialt boligbyggeri.
13 års mindre liv i Aalborg Øst
DR Dokumentar har fået analyseret data fra 4.000 personer, der bor i Aalborg Øst, og 6.300 fra Hasseris. Et af resultaterne går på borgernes gennemsnitslevealder.
Trods en afstand på blot syv kilometer er der en gennemsnitlig forskel i levealder på 13 år mellem de to bydele. Indbyggerne i Aalborg Øst dør altså langt tidligere, og de døjer generelt også med flere sygdomme end beboerne i Hasseris.
- Det er jo overraskende, at et af de mest lige lande i verden har så store uligheder i helbred, siger Finn Diderichsen, der er professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.
- Der er et eller andet, der ikke er som det skal være. Måske er vi blevet for dårlige til at se, hvad vi er for et land, og hvem der bor i det, supplerer Peter Vedsted, der er professor ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet.
Aalborg Øst går mere til lægen
Analysen af data fra Aalborg Øst og Hasseris viser også, at lægerne generelt bliver kontaktet mere af borgere i førstnævnte bydel.
I gennemsnit går indbyggerne i Aalborg Øst til lægen 56 procent mere, end det et tilfældet i Hasseris.
En af de personer, der går hyppigt til lægen er 58-årige Jan Ricks, der ligesom mange andre i Aalborg Øst lider af flere kroniske sygdomme.
- Jeg har diabetes 2, og det kræver noget medicin. Og så har jeg KOL også, og hjerteflimmer, og jeg har også søvnapnø. Det kræver nogle piller. De bliver bare lagt ud i rækkefølge hver dag, siger Jan Ricks.
Sådan er det ikke i Hasseris, fortæller praktiserende læge Esben Sevelsted, der behandler borgere fra begge bydele.
- Dem der bor i Hasseris, de kan tage vare på sig selv. Jo, man kan få en apopleksi eller blodprop eller sukkersyge. Man kan passe sin behandling, spise sine piller, ændre sin livsstil. Det kan nemt lyde som om, de er dummere i Aalborg Øst, men sådan er det ikke. De har blot andre forudsætninger, siger Esben Sevelsted.
Første af fire afsnit af 'En syg forskel' bliver vist i morgen aften på DR1 klokken 20.45.