Ulla udtalte sig kritisk om sygeplejerskers forhold: Jeg blev kaldt medieliderlig

Flere og flere offentligt ansatte tør ikke udtale sig om kritisable forhold på deres arbejdsplads af frygt for repressalier.

Flere og flere offentligt ansatte tør ikke udtale sig om kritisable forhold på deres arbejdsplads af frygt for repressalier. (© ColourBox)

Den frygt, mange offentligt ansatte har for at stå frem med kritik, kan være særdeles velbegrundet.

Det siger tidligere fællestillidsmand og sygeplejerske Ulla Birk Johansen, der selv har oplevet ubehagelige konsekvenser ved at udtale sig offentligt.

- Jeg fik flere mails, blev passet op på gangen og endelig indkaldt til en 'kammeratlig samtale', siger hun til DR Nyheder.

Ulla Birk Johansen følte sig chikaneret og krænket af ledelsen, efter at hun deltog i en debat om sygeplejerskers overarbejde. Her pointerede hun blandt andet, at mange ikke skrev de ekstra timer på, så de kunne få løn for dem.

På et møde få dage efter debatten oplevede Ulla Johansen, at der blev 'joket' på hendes bekostning. Hun blev kaldt medieliderlig.

- Jeg synes det var mærkeligt, og jeg kunne ikke mærke, om det var mig selv der overfortolkede, eller om det reelt havde fået konsekvenser, siger hun.

Flere tør ikke udtale sig

En ny undersøgelse blandt statsansatte medlemmer af FTF viser fredag, at 64 procent frygter negative konsekvenser såsom fyring eller en 'kammeratlig samtale', hvis de bruger deres grundlovssikrede ret til at udtale sig offentligt, skriver Information.

Det er en stigning på otte procent i forhold til 2010.

Ulla Birk Johansen forstår godt, at mange frygter konsekvenserne af at bruge deres ytringsfrihed til at påpege kritisable forhold på deres arbejdsplads.

- Jeg kan godt forstå, at der er kollegaere, der bliver skræmt af den slags og ikke tør udtale sig. Jeg synes det er ærgerligt, at der ikke er flere som udfordrer det, men frygten er velbegrundet, siger hun.

Tvivlede på sig selv

For Ulla Birk Johansen fik hendes udtalelser og de efterfølgende repressalier også konsekvenser på det personlige plan.

- Jeg blev sådan lidt i tvivl om mín egen troværdighed. Havde jeg alligevel taget fejl? Var min dømmekraft alligevel forkert? Jeg blev meget forvirret over det, også lidt vred, fordi kritikken var så massiv, siger hun og fortsætter:

- Det gav søvnløse nætter med en masse 'tankemyller'.

Efter at have fået det hele på afstand, er Ulla Birk Johansen ikke i tvivl om, hvordan hun skal fortolke den.

- Det var jo krænkende, helt urimeligt og uretfærdigt, siger hun.

Ulla Birk Johansen har lige nu orlov fra sit arbejde. Hun arbejder i dag på fuld tid som næstformand i Dansk Sygeplejeråds Sjællandskreds.