Ulovlig medicin kommer med posten

I år ser det ud til, at SKAT kommer til at konfiskere 5000 pakker med ulovligt medicin i tolden. Det svarer til ti gange så mange forsendelser som for ti år siden.

Danskerne bestiller receptpligtig medicin ulovligt over nettet som aldrig før. (© DR)

Vi køber millioner af ulovlige piller over internettet. Piller for potensen, for nerverne eller mod overvægt. SKAT fanger flere ulovlige pakker medicin i tolden end nogensinde før, fortæller DRs magasin 21 Søndag.

I år ser tallet ud til at komme over 5000 forsendelser. Det er næsten ti gange så mange som for ti år siden, fortæller Gitte Plambek, der er afdelingsleder for told, ekspedition og kontrol i København.

Voldsom stigning

- Vi ser en voldsom stigning fra hvert år der går. I og med nettet er blevet så stort, så er det blevet populært, så er det nemt at få adgang til de her ting, siger hun i 21 Søndag.

I en undersøgelse Lægemiddelstyrelsen lavede sidste år svarede 99 procent at ja til spørgsmålet: Modtog du den medicin, du købte på nettet? Det vil sige, at kun en procent havde oplevet at få ting taget i tolden.

Anne-Marie Vangsted, der er afdelingschef i Lægemiddelstyrelsen, ved ikke om tallet fra undersøgelsen er et sandt billede af, hvor meget ulovligt medicin, der kommer ind i landet. Men adspurgt, om det i så fald ikke er meget medicin, som myndighederne ikke har styr på, lyder svaret, ja.

Den ulovlige medicin er farlig

Og det kan være livsfarligt at spise den ulovlige netmedicin. Man aner nemlig ikke, hvad pillerne indeholder eller hvordan de virker med eventuel anden medicin, siger Anne-Marie Vangsted.

- Man kan få lægemidler som ikke kvalitetsmæssigt er i orden. Lægemidler som indeholder urenheder. Og lægemidler som indeholder varierende mængder - ingenting af det aktive stof, måske dobbelt så meget, eller et helt andet aktivt stof. Samt man kan få nogle lægemidler, som man slet ikke har brug for, og ikke kan tåle, forklarer hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk