Ulovlig streaming af Eurosport, TV3 og Cartoon Network giver fængselsstraf

Mand fra Nordjylland streamede omkring 80 betalingskanaler, "fordi han kunne".

Ulovlig streaming er et stigende problem, som politiet har særligt fokus på. (Foto: Colourbox © Colourbox)

Som en service til dem, der ikke har adgang til kanaler som Eurosport, TV3, Cartoon Network og Viasat, har en mand fra Nordjylland ulovligt streamet omkring 80 kanaler og lagt dem op til fri afbenyttelse på hjemmesiden whargabl.dk.

"Fordi jeg kunne"

Det har nu kostet ham en dom på 60 dages betinget fængsel samt en erstatning til de forurettede tv-selskaber på 100.000 kroner, skriver Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

Sagen blev meldt til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) af Viasat og STOP, der blandt andet repræsenterer TV2 A/S, C More Entertainment AB og SBS Discovery. Efterforskningen førte frem til indehaveren af whargabl.dk.

Han har i Retten i Aalborg forklaret, at han streamede tv-kanalerne, ”fordi han kunne.”

Streaming er et stigende problem

Ifølge SØIK er denne sag udtryk for en stigende tendens blandt private til kvit og frit at streame tv-kanaler, der egentlig koster penge. Et populært eksempel er siden Popcorn Time, der viser gratis film, og som hurtigt er blevet mere populær end betalingstjenesten Netflix i både Holland og Sverige.

- Ulovlig streaming af ophavsretligt beskyttet materiale er et stigende problem, som vi har fokus på, siger Per Fiig, vicestatsadvokat i SØIK.

Ifølge ham vidner sagen fra Nordjylland om, at anklagemyndigheden og domstolene betragter ulovlig streaming som alvorlig kriminalitet, der kan koste frihedsberøvelse.

Cyberenhed hjælper med efterforskning

Ofte gemmer streamingtjenester sig bag snørklede it-tekniske konstruktioner, og derfor efterforskes disse sager i tæt samarbejde med Rigspolitiets center for cyberkriminalitet, NC3. Centret har nemlig både kapacitet og ekspertise til at følge de spor, som brugere afsætter på nettet.

Der kan være mange grunde til, at folk streamer ulovligt, siger Dorte Frandsen, senioranklager og fagansvarlig for cybercrime hos SØIK.

- Nogle personer gør det af ideologiske årsager – andre bare for at tjene penge. Men fælles for dem alle er, at det er ulovligt og en krænkelse af dem, som har rettighederne til de viste udsendelser. Det gælder også DR's rettigheder til at udsende egne tv-udsendelser. Selv om man gratis kan se DR, kan man ikke straffrit bare tage DR's signal og selv udgive det, siger hun.

Siden whargabl.dk er ikke længere tilgængelig.