Ulovlige gifte står stadig på hylderne i byggemarkeder og plantskoler

I 2015 afslørede Miljøstyrelsen, at 42 af 88 undersøgte forhandlere ikke fulgte reglerne, og tre er meldt til politiet.

Forbrugerne har i 2015 kunne købe plænerens, musegift og sneglemidler, som er forbudt for længe siden (arkivfoto). (Foto: Palle hedemann © Scanpix)

Byggemarkeder, planteskoler, forhandlere og importører sælger fortsat plænerens, musegifte og sneglemidler, der er forbudt for længe side.

Det afslørede Miljøstyrelsens seneste kontroller i 2015 hos 88 forhandlere. 42 af dem fulgte ikke reglerne, og det er overraskende mange, mener funktionsleder i Kemikalieinspektionen Birte Børglum til Politiken.

Kontrollen fandt blandt andet insektmidlet Lannate 20L til korn, som det har været forbudt at sælge siden 2011. Et andet fund var myremidlet Kvit, som ikke har været tilladt siden 2004. Ukrudtsmidlet Toloran, som blev taget af markedet i 1999, var også stadig på hylderne.

Tre virksomheder er meldt til politiet, 41 fik indskærpelser, mens 13 fik påbud fordi midlerne ikke var korrekt opbevaret eller ikke var lovlige.

Flere af de midler, som har været forbudt siden slut-90’erne, udgør en risiko for grundvandet og kan også skade den, der bruger midlet.

Blandt de forbudte midler er fem typer plænerens, som har været forbudt siden juni 2014.

- Plænerens blev forbudt, fordi det udgør en sundhedsrisiko for børn, der leger på græsset. De midler burde forbrugerne ikke kunne finde på hylderne i dag«, siger Birte Børglum.

Formand Poul Erik Grønfeldt fra Danske Byggemarkeder, som organiserer de fleste byggemarkeder i Danmark, mener dog, at der er styr på varerne.

- Alle 500.000 varer i vores butikker har et DB-nummer, som lovpligtige dokumenter er knyttet til. Det er leverandørens pligt at sikre, at de rette oplysninger er til stede på det nummer, siger Grønfeldt.