Ulovlige kopicigaretter sælges åbenlyst på nettet

De er billige, ulovlige og næsten umulige at skelne fra de ægte cigaretter.

DR Nyheder har købt denne karton cigaretter af en bruger på Den Blå Avis. Pris: 280 kr. (Foto: © Thomas Overgaard Nielsen, DR Nyheder)

- Hej sælger røde Prince (ikke danske). De smager godt til prisen.

Sådan indleder en københavnsk Facebook-bruger sit opslag i en lukket gruppe på Facebook.

En anden tilbyder "italienske Prince (smager ikke af polske lorte smøger)" på sin egen profil.

Brugerne er blandt de mange, der helt åbenlyst sælger falske cigaretter på nettet. DR Nyheder har fundet en lang række af denne type annoncer på både Facebook og på dba.dk.

  • (Foto: © screendump)
  • (Foto: © screendump)
  • (Foto: © screendump)
  • (Foto: © screendump)
  • (Foto: © screendump)
1 / 5

Det koster typisk mellem 250 og 300 kr. for en karton cigaretter, og cigaretterne er dermed væsentligt billigere end i de danske butikker. Her koster en karton af de røde Prince-cigaretter, som her er til salg, 440 kr.

Cigaretterne er under alle omstændigheder ulovlige, da der ikke er betalt dansk afgift. Men i en stor del af cigaretterne gemmer der sig noget helt andet, end hvad der skiltes med på siden af pakken.

De ulovligt solgte cigaretter kan være rigtige mærkevarecigaretter, der blot er solgt i et andet land.

Men de kan også være kopiprodukter, der er produceret på illegale fabrikker, og som i princippet kan indeholde hvad som helst.

(Foto: © Grafik: Mie Hvidkjær, DR Nyheder)

Og ofte er kopierne så godt lavet, at det kan være meget vanskeligt at se forskellen i forhold til den ægte vare med det blotte øje.

- Du kan ikke se det som almindelig lægmand. Det ville ikke engang jeg kunne. Så dygtige er de, siger Maria Krüger Torp, der er direktør for brancheforeningen Tobaksproducenterne.

DR Nyheder har aftalt at købe to kartoner cigaretter af en sælger fra Hvidovre nær København.

Retskorrespondent, Trine Maria Ilsøe har taget journalist Lasse Pedersen med for at købe cigaretterne. Og på Hvidovre Station får de hurtigt to kartoner af de billige cigaretter i hånden.

Hver tiende cigaret i Europa er ulovlig

De ulovlige cigaretter er et stort problem i hele Europa. Hos Europol fortæller seniorspecialist Howard Pugh, at op mod hver tiende cigaret, der bliver røget i Europa, er ulovlig.

- Det er omkring 53 milliarder cigaretter. Eller 5.300 containere fulde af cigaretter, siger Europol-efterforskeren.

Når man køber ulovlige, indsmuglede cigaretter, går staten glip af den afgift, der er på cigaretterne. Ifølge cigaretindustrien selv koster dét hvert år den danske stat et større millionbeløb.

- Vores kvalificerede, men forsigtige estimat er, at statskassen går glip af 4-500 millioner kroner om året, siger Maria Krüger Torp, der er direktør for brancheforeningen Tobaksproducenterne.

Og gælder det de cigaretter, der er kopivarer, ved man altså heller ikke, hvad der reelt er i cigaretterne.

Flere ting tyder på, at de kartoner cigaretter, som DR Nyheder køber i Hvidovre, tilhører den værste kategori af de ulovlige cigaretter: de ligner kopier.

Plastfolien udenpå sidder skævt og kartonen er af en ældre type. Men advarselstekster og -billeder er på plads.

(Foto: © Grafik: Morten Fogde Christensen, DR Nyheder)

Kopicigaretterne bliver typisk produceret på ulovlige fabrikker i Østeuropa og i Asien.

I Polen finder myndighederne ofte ulovlige cigaretter, og i 2016 stormede polsk politi illegale fabrikker og opbevaringssteder for cigaretter 30 gange.

Også ved de polske grænser blev der alene i 2016 konfiskeret 739 millioner cigaretter. 186 gange fandt de polske myndigheder røde Prince, som ellers kun produceres i Tyskland til det skandinaviske marked.

Handel med ulovlige cigaretter kan indbringe rigtig mange penge.

Der er netop faldet dom i en dansk sag, hvor en 38-årig mand blev dømt for at have snydt den danske stat for 1,2 mio. kr. i afgifter, ved at have indsmuglet 670.000 cigaretter.

Anklageren i sagen, Gorm Søgaard Lund, er ikke i tvivl om, at der er organiserede kriminelle bag importen af de illegale cigaretter.

- Ja, selvfølgelig er det det. For en enkelt mand kan ikke sælge 670.000 cigaretter. Han er nødt til at bruge et net af underforhandlere, som sælger dem for sig, siger anklageren fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Han bakkes op af Europol.

- Vi ser rendyrket organiseret kriminalitet. De er meget organiserede, de bruger den seneste teknologi til at kommunikere, de er delt ind i afdelinger og har forskellige folk, der arbejder med salg, logistik og fremstillingen, siger Howard Pugh.

Med smøgerne på laboratorium

Vi vil gerne være sikre på, om de cigaretter vi har købt i Hvidovre er kopivarer. Derfor sender vi dem til analyse i England, hvor British American Tobacco har deres forsknings- og udviklingslaboratorium. Her tester de hvert år tusindvis af cigaretter.

- Vi tester pakningen, vi tester produktet i sig selv og så tester vi røgen, fortæller Thomas Compernolle, der er talsmand for British American Tobacco.

Og der er ingen tvivl: DR Nyheders cigaretter er kopier.

- Vi så på de maksimale niveauer af tjære, nikotin og kulilte. Og vi fandt, at der er op til tre gange så meget tjære i, som det er tilladt.

(Foto: © Grafik: Morten Fogde Christensen, DR Nyheder)

Udover højere niveauer af tjære, nikotin og kulilte end det tilladte, finder tobakslaboratoriet også ofte andre og usædvanlige ingredienser i de kopierede cigaretter.

- Det er ikke ualmindeligt at finde kamel- og rottelort, savsmuld og tobaksbiller i de forfalskede cigaretter, fortæller Thomas Compernolle.

Se mere om de illegale cigaretter i 21 SØNDAG på DR1 kl. 21