Ulovligt gmo-hørfrø i danske butikker

En række dagligvarebutikker sælger genmodificerede hørfrø til brug i madlavning, selvom frøene ikke er godkendt i EU. Det viser en undersøgelse, som DR Nyheder har fået lavet.

Det er hørfrø som i disse poser fra "Sun Island", der nu trækkes tilbage. (© DR)

Fødevarestyrelsen vil nu have importeret hørfrø fra Canada væk fra butikkernes hylder og opfordrer forbrugerne til at til smide canadiske hørfrø ud eller aflevere dem til den butik, hvor de er købt.

Det sker efter DR Nyheder har lavet en stikprøvekontrol af hørfrø og hørfrø-produkter, der viser gmo-forurening i en række af produkterne.

Gmo-hørfrøene er ikke godkendt i EU.

DR Nyheder købte i sidste uge forskellige poser med hørfrø samt brød og melblandinger med hørfrø. Det skete, fordi en række EU-lande har advaret om, at gensplejsede hørfrø fra Canada er kommet til Europa og ud i butikkerne.

Ulovlige gmo-hørfrø

De otte prøver blev analyseret på et uafhængigt laboratorium i Tyskland. I fire tilfælde blev der fundet spor af den ulovlige gmo-hørfrø.

Det er tre poser mærket "Sun Island", og en kernerug melblanding med navnet Guldvang fra Aldi. To økologiske poser hørfrø fra Føtex og Fakta viste ikke spor af gmo: Det samme gjaldt to brød fra Netto og Super Brugsen.

Gmo-Hørfrøene indeholder et såkaldt antibiotikaresistent gen, som miljøorganisationer frygter, kan skade mennesker og dyr.

Ikke sundhedsfarligt

Danske eksperter siger dog til DR Nyheder, at der absolut ikke er noget at frygte, selvom man har spist masser af gensplejsede hørfrø.

Udover Netto og Bilka kan hørfrøene købes i en lang række butikker og supermarkeder.

På Fødevarestyrelsens hjemmeside under "Tilbagekaldelser" kan forbrugerne se, præcis hvilke datomærkninger, der nu skal kasseres eller leveres tilbage til butikkerne.