Ulovligt lejegebyr: 1500 kroner for at takke nej til lejlighed

Takker man nej til en lejelejlighed, kan det koste 1500 kroner i administrationsgebyr. Men det er ulovligt.

Det strider imod lovgivningen at opkræve 1500 kroner i gebyr for at takke nej til en lejlighed. (Foto: Lars Wittrock © Scanpix)

Boligadministrationsselskabet De Københavnske Ejendomsselskaber kræver 1500 kroner i gebyr, hvis de sender en lejekontrakt til en interesseret lejer, som efterfølgende takker nej til tilbuddet.

- Det er ulovligt. Man må ikke opkræve et gebyr ved siden af, når man skriver lejekontrakter under eller i anden forbindelse med betaling af huslejen, siger Jesper Larsen, Cheføkonom i Lejernes LO, LLO.

Lovgivningen siger nemlig, at det kun er lovligt at opkræve ekstra betalinger ved siden af huslejen, hvis der er tilknyttet en måler. Det vil sige, at ekstra betaling kun kan gælde el, vand og varme.

Også Rene Wøhler, der er advokat i lejeret, mener, at det strider imod lovgivningen at opkræve 1500 kroner i gebyr for at takke nej til en lejlighed.

- Efter min opfattelse er det problematisk, at man kan pålægge lejeren et gebyr for at sige nej til en lejekontrakt, inden man egentlig har set lejekontraktens vilkår. Det, mener jeg, kan være i strid med aftalelovens regler. Derudover kan det også stride mod paragraf 6 i lejeloven. Den bestemmelse er strafbelagt, siger Rene Wøhler.

Stigende omfang

Hos Danske Studerendes Fællesråd oplever man, at de studerende ofte er meget pressede med at finde bolig, at mange derfor bliver presset ud i at acceptere ulovligheder i forbindelse med leje af en bolig.

- Vi oplever, at problemet er stigende i de her år. Derfor er der mange, der bliver presset ud i at acceptere ulovligheder som penge under bordet eller gebyrer, fordi de skal finde et sted at bo, siger Rasmus Markussen, næstformand i Danske Studerendes Fællesråd.

I 2009 blev der lavet en undersøgelse, der viste, at hver tiende studerende havde oplevet ulovlige betalinger udover huslejen.

- Vores fornemmelse er, at det er mere udbredt nu. Og at det er noget, som de studerende på det private boligmarked i høj grad oplever, siger Rasmus Markussen.

De Københavnske Ejendomsselskaber har ikke ønsket at udtale sig til DR Nyheder.

Har du oplevet, at udlejere stillede urimelige krav eller opkrævede ublu gebyrer, så skriv til redaktionen på 1212@dr.dk

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter