Ulve-entusiaster om tilbagetrukne tal: Det er da jævnt træls

Frivillige ulvetrackere har tidligere samlet lorte ind til DNA-analyser, der nu trækkes tilbage.

En lort, der muligvis er lagt af en omstrejfende ulv i Danmark. (Arkivfoto) (Foto: Jens Olesen)

Kim Møller og Paw Rasmussen har brugt en betragtelig del af deres fritid i flere år på at søge efter ulven i Danmark. Og de ærgrer sig over, at man nu må starte forfra med at dokumentere ulvens udbredelse.

- Det er da - sådan sagt på jysk - jævnt træls, siger Kim Møller.

De to vestjyder stiftede gruppen Ulvetracking Danmark for at blive klogere på, hvor ulven findes henne i den danske natur. Folk, der mener at have set spor efter ulv, har henvendt sig til dem for at få hjælp til at finde ud af, om det rent faktisk var en ulv, der havde været forbi.

De to ulve-entusiaster har tidligere sendt en betragtelig mængde ulvelorte til DNA-analyse hos Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet, hvor prøverne har været brugt i forsøget på at dokumentere ulvens udbredelse.

Kim Møller (tv.) og Paw Rasmussen er ulveentusiaster og har indledt et samarbejde med Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet om analyse af ulvespor. (Foto: Ulvetracking.dk)

- Man tager jo ulve alvorligt

Det er de forskere fra Aarhus, der nu har trukket alle deres resultater og materiale om ulvens udbredelse i Danmark tilbage. Og ulveentusiasterne er ærgerlige over, at indsamlerne af ulvespor måske er blevet misinformeret.

- Vi har fået mange opkald fra folk, der er bange, fordi de har fået at vide, at det var en ulvelort, de har fundet på deres vandretur. Og der har det været alvorligt for mange lokale – for man tager jo ulve alvorligt, fortæller Kim Møller.

Forskerne på Aarhus Universitet vil nu gennemgå alle resultater på ny og udarbejde nye kort over, hvor ulven kan dokumenteres i Danmark. De kort ser Kim Møller og Paw Rasmussen frem til:

- Vi håber, at de lokale, der har fundet en lort på deres gårdsplads, som har fået at vide, at det var ulv, kan få at vide, om den var god nok, eller om det var en ræv, der var forbi, siger Paw Rasmussen.

Har tvivlet længe

De to ulvetrackere har længe tvivlet på, om resultaterne fra Aarhus Universitet kunne være rigtige. Det skete efter, at de indledte et samarbejde med Statens Naturhistoriske Musuem i København. Her viste det sig nemlig, at kun ganske få af de lorte, de sendte ind til analyse, stammede fra ulve.

Kim Møller og Paw Rasmussen håber på at kunne få bidrage til et klarere billede af ulvens udbredelse i Danmark i fremtiden.

- Vi ønsker, at man samarbejder i Danmark om ulven, siger Kim Møller.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk