Ulve har dræbt mindst 200 af Jørgens får: Nu er tre ponyer bidt ihjel

Dna-prøve skal fastslå, om ponyer er blevet dræbt af ulve. Selv er landmanden ikke i tvivl.

Landmand og indehaver af firmaet Storålam Jørgen Blazejewicz har mistet tre af sine ponyer som følge af angreb. Derudover er tre forsvundet på uforklarlig vis.

Vi advarer mod stærke billeder af skambidte dyr nede i artiklen.

Den vestjyske landmand Jørgen Blazejewicz er en frustreret mand - med god grund.

Over de seneste tre år har han mistet omkring 200 får i dokumenterede ulveangreb, og et tilsvarende antal dyr er forsvundet på uforklarlig vis.

Fordi fårene i området ved Stråsø Plantage syd for Holstebro er så udsatte, har landmanden og ejeren af virksomheden Storålam i stedet fået heste på nogle af sine marker.

Men de er også blevet angrebet, og der er en vis sandsynlighed for, at der er tale om ulveangreb.

Natten til lørdag mistede Jørgen Blazejewicz to ponyer. Yderligere en pony er blevet dræbt for nylig, og tre er forsvundet, skriver TV Midtvest.

- Da jeg kommer ud på marken i morges, ser jeg en hest, der ikke ser særlig frisk ud. Da jeg går over og kigger nærmere, kan jeg se, at den har grimme bidskader i begge bagben, på forben og lidt på halsen, siger Jørgen Blazejewicz til DR Nyheder.

Dna-prøver skal fastslå, om ponyerne er blevet angrebet af ulve. Foto: Jørgen Blazejewicz

Han måtte aflive ponyen på grund af bidskaderne. Efterfølgende fandt han en anden pony, der var blevet bidt ihjel og halvt ædt.

- Jeg er helt overbevist om, at de er blevet taget af ulve. Der er rigtig mange ulve i det her område, og vi har været meget plaget af det tidligere, siger Jørgen Blazejewicz.

Vildtkonsulent: 'Det ser voldsomt ud'

Vildtkonsulent Jens Henrik Jakobsen har i dag taget dna-prøver på en af de døde ponyer for at undersøge, om der er tale om ulveangreb.

Han siger, at der er en vis sandsynlighed for, at der er tale om ulveangreb.

- Vi plejer ikke at gå så skråsikkert ud, når vi tager prøver, men det ser voldsomt ud. Og bidskaderne ligner noget, vi har set før, bare ikke på heste, siger vildkonsulent Jens Henrik Jakobsen.

Den ene af ponyerne var blevet slået ihjel og delvis ædt, mens den anden måtte aflives på grund af bidskaderne. Foto: Jørgen Blazejewicz

Vildtkonsulenten har dog kendskab til ulveangreb på heste i andre lande.

- Det kan godt forekomme, og der har været nogle tilfælde i Sverige, siger Jens Henrik Jakobsen.

Han tilføjer, at der kan gå omkring seks uger, før der er svar på dna-prøverne.

Omkring 200 får hos Storålam i Idom ved Holstebro er blevet dræbt som følge af ulve-angreb. (Foto: Privatfoto/Peter Helén © Scanpix)

For landmand Jørgen Blazejewicz er angrebene et problem, der gør det svært at drive landbrug.

- Det gør godt nok livet besværligt for os. Vi har erstattet fårene med heste, fordi vi ikke kunne have fårene i fred. Det bliver bare rigtig svært at lave naturpleje i de områder, hvor der også er ulve.