Ulvedrabet: Det skete der i timerne før og efter nedskydningen

I timerne op til ulvedrabet sad to venner og observerede ulve. Ved en tilfældighed fangede de nedskydningen og manden med riflen på kamera.

En 66-årig mand er sigtet for at have skudt ulven. I denne artikel gennemgår vi forløbet. (Foto: © Ulla Pipaluk Zobbe og Lars Lorentsen, DR Nyheder)

En ung ulvetæve står på en mark med blikket fæstnet på en rød traktor, som forinden har forsøgt at skræmme ulven væk. Da traktoren næsten har passeret, lunter ulven væk i modsat retning.

En mand sidder bag rattet i en grøn bil med venstre arm hvilende på kanten af det nedrullede bilvindue. Ud af vinduet peger et riffelløb. Ulven kigger kortvarigt på den grønne bil, drejer hovedet og tager tre skridt, før skuddet lyder.

Kuglen gennemborer ulven og river dele af leveren og en nyre itu, skader den ene lunge, tarmene og efterlader et udgangshul på fire centimeter i diameter.

En foreløbig obduktionsrapport vil senere fastslå, at ulven døde øjeblikkeligt. Men ulven vrider sig og forsøger at komme på benene. Den drejer hovedet mod det sted, hvor kuglen ramte, og dernæst mod det større udgangshul. Så dør den.

I kanten af et skovområde står en kvinde og en mand og filmer ulven med hvert deres kamera.

”Han skød den kraftedeme,” siger manden forbløffet.

Optagelsen stopper.

I denne artikel gennemgår vi begivenhederne op til nedskydningen af ulven i Ulfborg den 16. april.

Klokken 06:44

Øst for Ulfborg kommer en grå ulv gående hen over en mark. Et øjeblik stopper den op og fikserer blikket på en mand og en kvinde, der står i en skovkant mere end hundrede meter derfra.

De to personer er ulveentusiasten Ulla Pipaluk Zobbe og hendes ven Lars Lorentsen, som denne morgen står i skovkanten netop i håbet om at få øje på nogle af de ulve, som holder til i området. Markerne ved Ulfborg er ikke ukendt land for dem – de har været der adskillige gange før for at fotografere ulve – og i dag er der altså gevinst.

Ulla Pipaluk Zobbe monitorerer ulve, og Lars Lorentsen har været med for at tage billeder mindst 20 gange. (Foto: © Lars Ostenfeld, DR Nyheder)

Klokken 06:55

”To, lige bag skydetårnet. De slås nu,” siger Ulla Pipaluk Zobbe.

På afstand ligner ulvene næsten legesyge unghunde, som laver krumspring og legebuk, dasker til hinanden med poterne og jagter hinanden rundt i cirkler i læhegnet langs markkanten.

Legen stopper efter cirka ti minutter, hvor den ene ulv lægger sig ned, mens den anden lunter videre ud på marken.

Klokken 08:27

”De er to derovre,” siger Lars Lorentsen.

Ulvene på stubmarken logrer med halerne, og den mindste af ulvene smånapper den større ulv i snuden, dasker til den med poterne og kaster sig på ryggen.

Efter nogle minutters leg lunter den ene ulv igen væk. Men begge ulve bliver på marken i de efterfølgende timer.

Klokken 12:57

”Jeg kunne overhovedet ikke se den for skydetårnet,” siger Ulla Pipaluk Zobbe.

”Den tæller som en ulv, gør den ikke?”, spørger Lars Lorentsen med et grin og peger kameralinsen mod en grå ulv, som ligger inde på stubmarken.

Det har været en god formiddag for de to ulvefotografer. De har netop set dagens tredje ulv.

Klokken 13:29

En mand i en rød traktor kommer langsomt kørende ind på stubmarken med ploven oppe. Da traktoren nærmer sig det sted, hvor ulven ligger, drejer den skarpt til højre og sætter farten op.

Ulven rejser sig og løber et lille stykke væk, før den vender sig om og kigger på traktoren, som er ved at lave en u-vending. Gennem forruden i traktorens førerhus filmer manden med sin mobiltelefon, hvordan han sætter kurs direkte mod ulven.

”Han glemte da vist at sætte ploven ned,” konstaterer Lars Lorentsen og spørger lidt efter:

”Tror du, det er en ulvehader?”.

”Ja,” svarer Ulla Pipaluk Zobbe.

Hvis formålet med jagten er at sende ulven på flugt, så mislykkes missionen. Traktoren kører væk fra ulven og standser, der hvor den gule stubmark slutter, og den brune pløjemark begynder. Her stiger manden ud og gør ploven klar. Et øjeblik efter er han tilbage i førerhuset og går i gang med at pløje stubmarken.

Ulvens hoved kan svagt anes på marken lige bag ploven. (Foto: © Ulla Pipaluk Zobbe og Lars Lorentsen, DR Nyheder)

Ulven har lagt sig ned igen og kradser sig i pelsen, mens ploven arbejder sig gennem jorden.

Ulla Pipaluk Zobbe klukker. ”Den er bare kold som is, den der ulv”.

Klokken 13:44

En grøn bil triller af sted langs marken, hvor traktoren pløjer. Manden i bilen sænker farten yderligere, og et kort øjeblik befinder ulven sig midt imellem den røde traktor og den grønne bil. Derefter begynder bilen at bakke.

Traktoren nærmer sig igen ulvens hvilested, og denne gang rejser den sig og begynder at lunte væk. Den passerer den grønne bil, der nu holder parkeret i markkanten. Manden i bilen har rullet vinduet ned.

Både ulven og de to amatørfotografer i skovkanten kigger på bilen. Ingen af dem opdager riflen. Så lyder skuddet.

Advarsel: Videoen herunder viser nedskydningen og kan virke voldsom:

Klokken 14:09

”Han skød den kraftedeme,” udbryder Lars Lorentsen.

Et enkelt skud fra mandens riffel har gennemboret ulven, som kæmper for at komme på benene. De to ulvefotografer forklarer senere til politiet, at de er sikre på, at de hører yderligere skud blive affyret.

Manden i den grønne bil bliver siddende og ser på ulven, der nu ligger på siden og forsøger at rejse sig. Til sidst falder ulvens hoved mod den grønne mark.

”Hold kæft, mand,” udbryder Ulla Pipaluk Zobbe.

Den grønne bil kører lidt frem, vender rundt, og kører så væk i den retning, den kom fra. Manden i traktoren fortsætter med at pløje.

Her ses ulven, umiddelbart efter den blev skudt. (Foto: © Ulla Pipaluk Zobbe og Lars Lorentsen, DR Nyheder)

Klokken 14:35

Ulven har ligget død på marken i knap en halv time, da to andre ulve løber hen over pløjemarken. De passerer på afstand den døde ulv, mens Lars Lorentsen taler i telefon med politiet.

Klokken 15:28

Tre betjente og den lokale skovfoged ankommer. Den ene af betjentene holder hånden på sin tjenestepistol, mens de nærmer sig den døde ulv. Både betjentene og skovfogeden fotograferer ulven med deres mobiltelefoner. Og lidt på afstand står ulvefotograferne og fotograferer betjentene og skovfogeden.

(Foto: © Ulla Pipaluk Zobbe og Lars Lorentsen, DR Nyheder)

Området bliver afsøgt med politihunde, og betjentene finder et enkelt, nyligt afskudt patronhylster. Ulla Pipaluk Zobbe og Lars Lorentsen bliver afhørt, og politiet får hurtigt mistanke til en 66-årig mand fra lokalområdet, der er et nærtstående familiemedlem til manden i den røde traktor.

Senere samme dag bliver den 66-årige mand sigtet for at have skudt ulven. Hans bil og bopæl bliver ransaget, og der bliver beslaglagt flere skydevåben. I bilen finder politiet yderligere to patronhylstre.

Derfor viser vi billederne

  • DR Nyheder har valgt at bringe billederne af nedskydningen af ulven nær Ulfborg i sidste uge, selvom de kan virke voldsomme, fordi vi mener, at sagen har åbenlys offentlig interesse.

  • Det er angiveligt første gang, siden ulven genindvandrede til Danmark, at en ulv er blevet skudt. Og netop nu verserer en skarp debat om ulvene, følgerne for lokalbefolkningen og herunder risikoen for selvtægt, og derfor er det relevant at bringe billederne. DR Nyheder mener, at videoen dokumenterer og klarlægger de nærmere omstændigheder omkring nedskydningen.