Ulven blev skudt på LA-kandidats bopæl

Folketings- og byrådskandidat Steffen Troldtoft var på stedet, da ulven blev skudt. Et familiemedlem er sigtet.

Steffen Troldtoft (LA) er folketingskandidat og meget engageret i ulvedebatten. (© DR Nyheder)

Mandag i sidste uge ringede en amatørfotograf til politiet og anmeldte, at han havde set en ulv blive skudt øst for Ulfborg i Vestjylland.

Det er – så vidt det vides – første gang, en ulv bliver slået ihjel, siden det fredede dyr slog sig ned i Danmark efter 200 års fravær.

Sagen har fået stor opmærksomhed, da det både politisk og i befolkningen bliver debatteret heftigt, om ulven overhovedet har en plads i Danmark længere, om generne for beboerne i ulveområder er for store, og om ulvens genindvandring kan føre til selvtægt.

Den debat har folketings- og byrådskandidat for Liberal Alliance Steffen Troldtoft (LA) deltaget ihærdigt i. Han er landmand og bor i et af de områder, hvor ulvene holder til. Og det var på hans bopæl, at ulven blev skudt.

Det fremgår af optagelser, som øjenvidner til ulvedrabet har filmet, og som DR Nyheder er i besiddelse af.

Advarsel: Videoen herunder viser nedskydningen af ulven og kan virke voldsom:

Kørte efter ulven i traktor

Optagelserne viser også, at Steffen Troldtoft forsøgte at skræmme ulven væk ved at køre efter den med sin traktor og stadig var på marken, da en anden mand ankom og skød ulven. Politiet har efterfølgende sigtet en 66-årig mand fra lokalområdet for nedskydningen. Han er et nært familiemedlem til Steffen Troldtoft.

Den 66-årige nægter sig skyldig og har ikke ønsket at udtale sig om sagen.

Heller ikke Steffen Troldtoft ønsker at svare på, om han har spillet en rolle i forløbet op til nedskydningen, eller hvordan han har det med, at ulven blev skudt på hans bopæl.

- Jeg har ikke ret meget tid i øjeblikket, og lige så snart jeg begynder at kommentere på noget, eksploderer skidtet i hovedet på mig, og så er det virkelig noget skidt, hvis jeg ikke har tid, siger han.

Disse regler gælder

  • Ulven er fredet i hele Europa – herhjemme kan straffen for at skyde en ulv være op til to års fængsel.

  • Der er to undtagelser: Hvis man handler i nødværge, fordi ulven for eksempel har bidt sig fast i struben på en kalv, eller hvis det drejer sig om en såkaldt ”problemulv”, som ikke er sky, gentagne gange opsøger mennesker eller gentagne gange angriber husdyr trods afværgeforanstaltninger.

  • I så fald kan man søge om dispensation til at skyde ulven. Det har Miljøstyrelsen behandlet én ansøgning om, og den sag endte med et afslag.

Steffen Troldtoft stillede op til folketingsvalget i 2015 og til kommunalvalget sidste år, men blev ikke valgt ind. Han er fortsat folketingskandidat for Liberal Alliance i Vestjyllands Storkreds.

Sammen med sit partis miljøordfører på Christiansborg har han været afsender på et forslag, om at det skal være lovligt at skyde ulve, hvis de opholder sig 50 meter eller mindre fra husdyr, når de er på 200 meters afstand af driftsbygninger og på 300 meters afstand af beboelse.

I et opslag på Facebook i januar brugte han netop sine holdninger på ulveområdet som et argument, for at folk skal stemme på ham til næste folketingsvalg.

- Jeg er interesseret i at gøre en forskel på dette område, det er de fleste andre ikke, og jeg bor i ulvezonen, skrev Steffen Troldtoft.

I samme opslag opfordrede han folk til at huske at få huse med på billederne, når de fotograferede ulve, for at vise at de kan udgøre et problem. Derudover bad han folk om at sende klager til vildtforvaltningsrådet for at sikre ”regulering af ulven.”

I videoen herunder ses Steffen Troldtoft køre efter ulven i sin traktor:

Politiet forventer ikke at sigte flere

Politiet har ikke været i kontakt med Steffen Troldtoft i forbindelse med nedskydningen, oplyser politikommissær Poul Østergaard, der er leder af særlovs- og afgørelsescenter ved Midt- og Vestjyllands Politi. Med andre ord mener politiet altså ikke, at Steffen Troldtoft har været involveret i nedskydningen på en made, der kan være interessant for politiet.

- Jeg vil anse det for meget lidt sandsynligt, at der bliver rejst flere sigtelser i sagen, siger Poul Østergaard.

Han fortæller, at politiet har oplevet en voldsom interesse for sagen, herunder fra interesseorganisationer, som henvender sig med oplysninger, hvoraf en del ifølge politikommissæren baserer sig på rygter.

- Sagen er usædvanlig deri, at det er den første kendte nedskydning af en ulv. Så derfor bliver den selvfølgelig interessant, fordi der er så mange følelser i spil, siger han og fortsætter:

- Medierne har også en vældig interesse for sagen, som for os måske i realiteten blot er en overtrædelse af jagtloven.

DERFOR VISER VI BILLEDERNE

  • DR Nyheder har valgt at bringe billederne af nedskydningen af ulven nær Ulfborg i sidste uge, selvom de kan virke voldsomme, fordi vi mener, at sagen har åbenlys offentlig interesse.

  • Det er angiveligt første gang, siden ulven genindvandrede til Danmark, at en ulv er blevet skudt. Og netop nu verserer en skarp debat om ulvene, følgerne for lokalbefolkningen og herunder risikoen for selvtægt, og derfor er det relevant at bringe billederne. DR Nyheder mener, at videoen dokumenterer og klarlægger de nærmere omstændigheder omkring nedskydningen.